Iznenađen Budimirovim potezom
0

Nigel Casey: Kriza u Federaciji blokira evropski put BiH

SRNA
Nigel Casey
Nigel Casey
Britanski ambasador u BiH Nigel Casey izjavio je da kriza u Federaciji BiH predstavlja prepreku evropskim integracijama BiH i nastavku podrške međunarodnih finansijskih institucija.

Casey je rekao da je zabrinut što ova kriza ima međunarodnu dimenziju, ističući da FBiH ne smije biti blokirana zbog stranačkih interesa.

On je naglasio da ga najviše brine što institucijama demokratije u FBiH nije dozvoljeno da funkcionušu na normalan način, dodajući da Ustavni sud Federacije BiH već tri godine nije popunio upražnjena mjesta.

"To bi trebao biti tehnički proces, Visoki sudski i tužilački savjet odgovoran je za provjeru preporučenih kandidata, a predsjednik i potpredsjednici FBiH za prosljeđivanje imena parlamentu. Nažalost, u posljednje tri godine, to se nije desilo", rekao je Casey za TV1.

On kaže da je pozvao predsjednika i potpredsjednike FBiH da obave svoju ustavnu dužnost i omoguće da se imena budućih sudija bez zadrške proslijede parlamentu.

Casey je naveo da je za njega bilo iznenađujuće i razočaravajuće kada je predsjednik FBiH Živko Budimir otputovao iz BiH na sedam dana u vrijeme kada ova kriza hitno treba da bude riješena.

"Volio bih da budem ambasador u BiH u kojoj moji pogledi i stavovi o pitanju lokalne politike ne bi bili važni. Nažalost, BiH još nije na tom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da dođe do takve situacije", rekao je Casey.