BiH
6

Nicholas Hill i Jasmin Imamović obišli klizište na Badrama u Tuzli

Piše: D. Brkić
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill i načelnik tuzlanske općine Jasmin Imamović, razgovarali su o štetama nastalih u prirodnim nepogodama i obišli klizište na Badrama u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Brčanska Malta.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Pratio sam događanja sa poplavama i klizištima, ali nisam tada htio da obilazim BiH kako ne bih smetao. Jutros sam bio u Maglaju gdje 21 kadet američke vojske pomaže tamošnjem stanovništvu, a u Tuzli sam od načelnika Imamovića čuo o kakvim je razmjerama prirodne katastrofe ovdje riječ. Vlada SAD-a je urgentno dodjelila 2.5 miliona dolara, a prošle sedmice još 10 miliona dolara. Zadaća svih nas je da se donirani novac transparentno potroši“, rekao je Nicholas Hill.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Načelnik Jasmin Imamović je potcrtao kako je u Tuzli šteta procijenjena na oko 350 miliona KM i da se bez pomoći s viših nivoa štete ne mogu sanirati. Također, rekao je kako je neophodno izraditi socijalnu kartu stanovništva kojem je uništena ili oštećena imovina, a sve kako bi se djelovalo u skladu sa prioritetima.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Novac koji pristiže u BiH ne bi se trebao dijeliti spram broja stanovništva ili nekim drugim parametrima. Novac se treba dijeliti po prioritetima i tamo gdje je najpotrebnije. U Općini Tuzla uništena je infrastruktura, moraju se sanirati padine kako ne bi bilo novih klizišta i, naravno, sanirati ili izgraditi stambeni objekti", rekao je Jasmin Imamović.