Zastupnički dom BiH
76

Ni prijedlog Vijeća ministara o JMB nije dobio podršku

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na prijedlog Vijeća ministara Zastupnički dom BiH je po hitnoj proceduri razmatrao, odnosno glaso o Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH, koji danas nije dobio podršku Doma.

Nakon što Prijedlog izmjena Zakona koji je uputila grupa zastupnika među kojima su Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić, nije dobio podršku zbog protivljenja zastupnika iz RS-a, danas je odbijen i prijedlog Vijeća ministara.

Za prijedlog Vijeća ministara glasalo je 15 zastupnika, 18 ih je bilo protiv, što znači da nije bilo potrebne većine. Sjednica je završena, a naredna je zakazana za 28. mart.

Ministar civilnih poslova Sredoje Nović nakon sjednice je izjavio da je razočaran odbijanjem prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju jer su građani očekivali da ovo pitanje što prije bude riješeno. Nović je ustvrdio da je predloženi zakon u skladu s Ustavom BiH te da apsolutno implementira odluku Ustavnog suda.

"Ako neko želi da primjeni pravni poredak iz sistema koji je bio prije 20 do 30 godina, to nije realno", dodao je Nović i najavio pronalaženje rješenja koje bi svima odgovaralo, ali i istakao da nije siguran da će to i uspjeti realizirati.

"Činjenicu da je 'pao' Prijedlog trebamo gledati i s pozitivne strane, jer on nikome ne odgovara", izjavio je zastupnik Saša Magazinović. On je kazao i to da ima informaciju da se u nekim dijelovima BiH i dalje izdaju uvjerenja o JMBG.

"Ne znam kakva će biti sudbina tih matičnih brojeva, jer se očigledno izdaju nezakonito", kazao je Magazinović.

S druge strane zastupnici iz RS-a su podržavali ovakav prijedlog. Aleksandra Pandurević je nakon sjednice kazala novinarima čak i to da taj bh. entitet ima pravo da na sebe preuzme još jednu nadležnost. Ona smatra da je ovim završen priča o matičnom broju u državnim institucijama.

"Očekujem od Vlade RS-a da pokrene proceduru za usvajanje svog zakona o JMB, a zastupnici SDS-a će ga podržati u Narodnoj skupštini RS"., kazala je Pandurević.

Na ove njene riječi je reagirao Senad Šepić kazavši da je takva ucjena neprihvatljiva.

"Potpuno je jasno da je JMB u nadležnosti države", rekao je Šepić.