Predstavnički dom PSBiH
0

Ni ministar finansija Vrankić ne zna ima li budžeta za 2011.

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, odgovarajući na nekoliko poslaničkih pitanja o tome imamo li danas, 19. januara, usvojen budžet za 2011. godinu, kazao da se i on isto pita ima li budžeta.

"Postavio sam to pitanje i Kolegiju Doma pismeno i svim drugim čimbenicima koji bi eventualno mogli biti uključeni ili mi dati odgovor. Kao odgovoran čovjek, kao što ste i vi sami, mislim da nema prioriteta ili prakse u ponašanju nego se ponašati po zakonu, a kao ministar finansija želim se ponašati samo po zakonu, izvršavati proračun koji je usvojen, a nikako izvršavati nešto što ne postoji, jer bi to bio uvod u pravnu anarhiju", kazao je Vrankić.

Dodao je da je ovih dana izložen neviđenim pritiscima.

"Na mene se vrši pritisak da izvršavam proračun institucija BiH i servisiram vanjski dug, a da za to nemam zakonske osnove. Svjedoci ste vaših zaključaka i odluka koje ste imali ovdje. Temeljem tog zaključka i u vjeri da će se proračun objaviti, Vijeće ministara je donijelo odluku o privremenom finansiranju, ali se pozvalo na usvojeni proračun 2011. godine. Pošto proračun nije objavljen, mi znači nemamo osnove da materijaliziramo odluku o privremenom finansiranju", kazao je Vrankić.

Sve izvan ovoga bi bilo, faktički, dodao je, postupanje mimo zakona i uvođenje u pravnu anarhiju. Mislim da je to najgore što se može desiti ovoj zemlji.

"Mogu vas samo zamoliti da me razumijete, da nemam zakonske osnove za izvršavanje proračuna. Pozvao sam sve, od Predsjedništva, Vijeća ministara i vas u Parlamentu, da još jedanput sjednemo i pokušamo zajedno, ako ima problema, a očito ima, riješimo ovaj problem u interesu svih jer će se napraviti velika šteta koja je već i napravljena ne samo što se ne servisira vanjski dug, nego je napravljena velika šteta što nemamo proračuna za 2011., što nemamo proračun za 2012., što nemamo fiskalnog okvira, što kršimo zakon o fiskalnom vijeću itd.", kazao je Vrankić.

Pitanja u vezi s budžetom institucija BiH za 2011. godinu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma postavili su poslanici Azra Hadžiahmetović, Niko Lozančić i Šefik Džaferović.

Lozančić je nakon Vrankićevog izlaganja kazao da je zadovoljan sadržinom odgovora.

"Međutim, nisam zadovoljan stanjem u kome se mi nalazimo i vrlo mi je interesantno da to nikoga ne zabrinjava", kazao je Lozančić.

On se pozvao na član Ustav koji kaže da odluke Parlamentarne skupštine ne mogu stupiti na snagu prije njihovog objavljivanja.

"Mi jesmo donijeli nekakve odluke vezano za proračun, međutim dokle god te odluke, kakve god one bile, nisu objavljene u Službenom glasniku, one ne postoje. U tom smislu sam ja i postavio pitanje i Kolegiju jer bez Kolegija nema objave", kazao je Lozančić.

Meni je, dodao je, jasno da mi proračuna nemamo.

"Mi proračuna u ovom trenutku nemamo i nema osnove za odluku o privremenom finansiranju. Mi smo u blokadi, čitava država je u blokadi", ustvrdio je Lozančić.

Poslanica Azra Hadžiahmetović je upozorila da nema budžeta za 2011. godinu, te da "nema više ni pravnog osnova da mi usvojimo budžet i bilo ko da učestvuje u usvajanju budžeta za 2011. godinu."

"Jedino što možemo uraditi, i pozivam one koji snose odgovornost za stanje u ovoj zemlji, da podhitno pripreme budžet za 2012. godinu, u skladu s Ustavom i zakonom, na šta smo se svi zakleli ovdje u Parlamentarnoj skupštini", kazala je Hadžiahmetović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je kazao da mu se čini da su na jedan zaobilazan način, veoma važnu tačku dnevnog reda, uveli preko poslaničkih pitanja, "što nije dobro".

"Lično i Klub SNSD-a nismo imali ništa protiv da ovo bude tačka dnevnog reda da je predlagač to ovdje predložio i da o ovome raspravimo hladne glave i da napravimo zaključke koji bi mogli da unaprijede proces", kazao je Živković.