Mostar
0

Ni magarac nije prošao na "glasanju"!

SRNA
Mostar sedam mjeseci nakon lokalnih izbora i čak dvanaest pokušaja izbora gradonačelnika još nije dobio novog prvog čovjeka grada - Hrvati ni po koju cijenu ne žele izgubiti Mostar, u kome su na vlasti duže od petnaest godina i koji slovi za ''hrvatski stolni grad'', dok se Bošnjacima prvi put pružila šansa da se domognu najvažnije političke funkcije u Hercegovini.

Kako trenutno stvari stoje, jedino rješenje će biti da se gradonačelnička fotelja dijeli, i to između najjače hrvatske i najjače bošnjačke stranke.

Ni HDZ BiH ni SDA nemaju dovoljno glasova u Gradskom vijeću Mostara da izaberu svog kandidata, a Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRZB), koja je veliko iznenađenje izbora i koja ima presudnu ulogu u Gradskom vijeću, još ne želi dati podršku ni HDZ-u ni SDA. 

Izborni rezultati više su naklonjeni SDA i njihovom kandidatu Suadu Hasandediću, jer oni imaju 12 mandata u gradskoj skupštini, dok HDZ BiH ima samo sedam mandata, ali za svog kandidata, još aktuelnog gradonačelnika Ljubu Bešlića imaju i podršku hrvatskih stranaka - HDZ-a 1990 i HSP-a (Đapić - Jurišić), što im daje za pravo da traže gradonačelničku fotelju. 

I jedni i drugi pokušavali su napraviti dogovor sa NSRZB, strankom braće Lijanovića iz Širokog Brijega, te Socijaldemokratskom partijom BiH, ali neuspješno. 

Tako se ovih dana u Mostaru ponovo vode pregovori HDZ-a BiH i SDA i pokušava pronaći kompromisno rješenje - da se gradonačelnička fotelja podijeli tako što bi se Ljubo Bešlić i Suad Hasandedić rotirali na funkciji šefa mostarske izvršne vlasti. 

Prvi čovjek mostarskog HDZ-a BiH Denis Lasić potvrdio je da se vode pregovori i da je podjela gradonačelničkog mandata postala sasvim izvjesna. 
On tvrdi da je HDZ BiH spreman na ovakvo rješenje da bi se izašlo iz trenutne teške situacije. 

''Spremni smo na sve opcije, ali samo u dogovoru sa ostalim hrvatskim strankama, jer bez njih ne želimo donositi značajne odluke'', kaže Lasić i dodaje da bi njihov jedini uslov bio da Bešlić prvi obavlja dužnost gradonačelnika. 

U mostarskom SDA ne žele pristati na to, jer se boje da će ih Hrvati prevariti. 

Oni tvrde da HDZ-u BiH više ništa ne vjeruju, jer su izigrali međustranački dogovor iz 2004. u kome je stajalo da će te godine SDA podržati HDZ-vog čovjeka, kako je i bilo, a da će nakon sljedećih izbora 2008. Čovićeva stranka podržati kandidata SDA za gradonačelnika ukoliko im izborni rezultati budu išli na ruku. 

Međutim, HDZ BiH nakon ovih izbora ne želi ispoštovati taj sporazum. 

Salem Marić, sekretar mostarskog SDA, kaže da bi njegova stranka na rotaciju pristala takođe samo ako bi njihov kandidat Hasandedić prvi bio gradonačelnik. 	Marić podsjeća da je HDZ BiH ovakvo rješenje nudio odmah nakon izbora, ali da SDA nije htjela pristati. 
''Nismo htjeli pristati zato što smo  vjerovali da će naš kandidat biti gradonačelnik sljedeće četiri godine, jer mi imamo najbolje izborne rezultate u Mostaru'', kaže Marić. 

U nemogućnosti da se dođe do dogovora u međuvremenu je predlagano i raspisivanje novih izbora kao i izmjena Statuta grada Mostara, statuta koji je 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown. 

Hrvati tvrde da je Statut ''luđačka'' košulja za Mostar, jer jedino u gradu na Neretvi gradonačlnika ne biraju građani već se bira iz reda vijećnika u Gradskom vijeću, te da u konačnici jedan bošnjački glas vrijedi kao četiri hrvatska. 

Iz OHR-a, koji je vrhovni tumač Statuta, više su puta poručili da nema govora o izmjenama ovog dokumenta kao ni o raspisivanju novih izbora u Mostaru, te da se političari moraju uozbiljiti i izabrati gradonačelnika. 

Šef mostarske kancelarije OHR-a Anatolij Viktorov nedavno je najavio da će se Kancelarija visokog predstavnika aktivnije uključiti u rješavanje problema zbog nefunkcionisanja Gradskog vijeća Mostara i neimenovanja gradonačelnika.
Osim pokreta građana pod nazivom ''Dosta'' i predstavnika nekoliko političkih partija koje ne participiraju u Gradskom vijeću,  koji su organizovali nekoliko protesta zbog neizbora gradonačelnika i za prvog čovjeka grada dovodili čak i - magarca, građani Mostara ne pokazuju previše interesovanja za ono što se dešava, jer su dugo godina navikli na to da je Mostar ''grad slučaj''.