I dalje bez gradonačelnika
0

Ni broj 11 nije bio sretan za Mostar

Sarajevo-x.com
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Situacija oko izbora gradonačelnika Mostara prelazi granice apsurda. Naime, ni danas, jedanaesti put kako se Gradsko vijeće sastaje, ovaj bh. grad nije dobio svog prvog čovjeka.

Kako javlja RTV Mostar, nakon tri kruga glasanja, nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova da bi bio izabran.

Opet su u drugi i treći krug prošli Ljubo Bešlić (HDZ) i Suad Hasandedić (SDA) i u trećem krugu glasanja Bešlić je dobio 14, Hasandedić 12 glasova, a 9 vijećnika je bilo suzdržano.

Nakon završetka sjednice predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović izjavio je kako i današnji nastavak sjednice i neimenovanje gradonačelnika Mostara ponovo potvrđuju apsurdnost Statuta Grada Mostara te kako je potrebno promijeniti Statut ako postoji želja da se Mostar izvuče iz krize i krene naprijed.

"Predstavnici Kluba vijećnika hrvatskog naroda pokrenut će inicijativu prema Ustavnom sudu BiH za izmjenu Statuta grada Mostara. Ako ta inicijativa ne uspije, postoji i krajnja istanca, a to je Sud za ljudska prava u Strasbourgu", kazao je Vidović, te dodao kako je začuđen ponašanjem OHR-a, odnosno 'pasivnošću visokog predstavnika'.

Vidović je pozvao Ured visokoga predstavnika da se aktivnije uključi u probleme vezane za izbor gradonačelnika Mostara s obzirom na to da je Statut Grada Mostara produkt volje toga ureda.