BiH
1.4k

Nezuk: Naser Orić postrojio preživjele heroje 28. divizije Armije RBiH

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Komandant 28. divizije Armije RBiH Naser Orić u poslijepodnevnim satima je u Nezuku kod Sapne obavio postrojavanje preživjelih boraca srebreničkih brigada koji su u julu 1995. godine uspjeli probiti kroz neprijateljske linije do slobodne teritorije.

Šest jedinica Armije RBiH i pripadnici CJB Srebrenica su mjesecima, kako je istakao komandat Orić, odolijevali daleko opremljenijem neprijatelju, koji je nastojao da okupira Srebrenicu i Žepu i na taj način objedini teritoriju u srednjem Podrinju.

"Posebno teška je bila 1994. godina. Držali smo 950 kilometara fronta, ali smo nakon ofanzive neprijateljskih snaga svedeni na 150 kilometara. Zbog nezainteresovanosti pretpostavljene komande za ovo područje, ali i nastojanja srpskih jedinica da ponovo zauzmu Srebrenicu u maju 1995. godine smo sabijeni u uže gradsko jezgro. Napadima smo odolijevali do 11. jula 1995. godine kada su srpske jedinice zauzele Srebrenicu. Uslijedili su masovna ubistva i progoni, ali je ipak 2.000 boraca uspjelo kroz neprijateljske linije doći do slobodne teritorije. Zahvaljujemo se jedinicama koji su tih dana probili naprijateljsku liniju u dužini od kilometar i koji su nam pomogli da stignemo živi“, kazao je Orić.

Orić je potcrtao kako je ključna stvar ta da preživjeli Srebreničani trebaju pisati historiju, a ne oni koji su izvršili genocid i koji svakodnevno iskrivljuju sliku o događanjima u zaštićenoj zoni UN-a.

Neposredno prije postrojavanja jedinica 28. divizije Orić se sastao sa Hamdijom Abdićem Tigrom, legendarnim komandantom jedinice 5, korpusa Armije RBiH, a u vrijeme svečane ceremonije sjedio je u društvu i sa glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem.

Preživjelim Srebreničanima i učesnicima ovogodišnjeg Marša mira obratio se Zulfo Salihović iz pododbora "Preživjeli smo“, koji je ukazao na niz problema sa kojim se suočavaju branioci BiH.

"U prvom redu riječ je o diskriminaciji, jer 19 godina poslije preživjeli branioci Srebrenice izloženi su progonima vlasti RS i Srbije. Veliki broj boraca nije stambeno zbrinut, a svjedoci smo i okrutnih revizija boračko-invalidskih prava. O tome se mora povesti računa, jer mnogim branioci Srebrenice, koji su ranjeni, medicinska dokumentacija ostala je u Srebrenici“, kazao je Salihović.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora Marša mira, istakao je kako srebrenički šehidi nikada ne smiju biti zaboravljeni, a da su preživjeli Srebreničani i sve druge patriote BiH u obavezi da na mlađe naraštaje prenose istinu o događanjima u zaštićenoj zoni UN-a.

Skupu u Nezuku prisustvovao je vrh SDA predvođen Asimom Sarajlićem, Amirom Zukićem i Sadikom Ahmetovićem, delegaciju Vlade TK predvodio je premijer Bahrija Umihanić, a skupu je prisustvovao i federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, koji je rekao kako današnjim dolaskom daje skromni doprinos obilježavanju itekako važnog datuma.