BiH
2

Nezirić: Uključivanje većeg broja vatrogasaca ne bi imalo efekta

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić kazao je kako uključivanje većeg broja vatrogasaca po vrletima i nepristupačnom terenu kakav je u Draganjskoj planini u općini Jablanica, gdje je prije deset dana buknuo požar od udara groma, ne bi imalo većeg efekta.

"Čuo sam se s ljudima iz Civilne zaštite KS u subotu i rekao sam im kako nije potrebno uključivati veliki broj vatrogasaca. Vatrogasci u punom sadržaju i ulozi na ovakvom terenu kakav imamo ovdje ne mogu dati veći efekt budući da ne mogu djelovat ni vozilima ni šmrkovima", komentirao je Nezirić izjavu šefa Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriza Brkovića kako su u Civilnoj upravi Jablanica odbili pomoć Uprave Civilne zaštite Sarajevo.

"Kada je u pitanju zamjena ljudstva, u pomoć nam stalno priskače lokalno stanovništvo, pa nam ni tu ne bi imali šta pomoći", objasnio je Nezirić razloge odbijanja pomoći Uprave Civilne zaštite Sarajevo.

Prema njegovim riječima, požar se prethodnih dana proširio i na prijevoj Rečice između jablaničke i konjičke općine, pa vatrogasci, planinari i lokalno stanovništvo pokušavaju stvoriti koridor-tampon zonu radi lakše odbrane od daljeg širenja požara.

"Prisiljeni smo samo ujutro djelovati s helikopterima Oružanih snaga BiH jer oni imaju ograničeno vrijeme djelovanje, a i s porastom temperatura ne mogu puno pomoći, pa nastavljaju djelovati u večernjim satima, kad temperature opadnu. U međuvremenu se od temepratura požar razbukta, pa se vrtimo stalno u krug", konstratirao je Nezirić.

On je još jednom istaknuo kako se bez kontinuiranog djelovanja i pomoći iz zraka požar ne može ugasiti.