Hadžem Hajdarević
0

"Nezavisnost je sastavni dio mentalne svijesti građana"

FENA
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je Zajednička svečana sjednica Gradskog i općinskih vijeća. Sjednicu je otvorila zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Tatjana Ljuić-Mijatović.

Zvanicama se prigodnim riječima obratio književnik Hadžem Hajdarević, koji je naveo da se prije 18 godina više od dvije trećine građana BiH izjasnilo da živi u suverenoj, nezavisnoj, slobodnoj državi.

"Osamnaest godina nakon referenduma naučili smo razlikovati pojam Zemlja u odnosu na pojam Država. Bosna i Hercegovina je opstala i kao država, zato što je uvijek bila i ostala zemlja; mnoge države nisu opstale zato što nikada nisu bile zemlje. Danas bi bilo besmiseno pitati se je li ondašnji referendum za nezavisnu BiH došao prekasno ili je pak došao prerano. Došao je u jedino vrijeme u kojem je mogao doći. Ključno pitanje je šta je nama Bosancima i Hercegovcima tada značila naša vlastita odluka da živimo u slobodnoj, samostalnoj, evropskoj zemlji/državi i šta nam ta odluka u današnjim političkim kontekstima i traumatičnim uvjetovanostima predstavlja i znači", rekao je Hajdarević.

Hajdarević se također osvrnuo na još uvijek nepotrošen i prisutan nacionalizam.

"Godina bh. postreferendumske punoljetnosti morala bi pokazati kako nezavisnost jedne zemlje/države nije samo u dotičnoj zemlji/državi nego bi nezavisnost zemlje/države u kojoj se živi, djeluje, misli morala biti sastavnim djelom mentalne svijesti i svakodnevnog ponašanja njenih građana", naglasio je Hajdarević.