BiH
25

Nezavisnom odboru Parlamenta BiH prijeti smjena: Ne održavaju sjednice, a dobijaju naknade

Piše: Ervin Mušinović
Ilustracija (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH najvjerovatnije će se danas izjasniti o smjeni Nezavisnog odbora PS BiH. Ovakav prijedlog uslijedio je nakon što je Privremena zajednička komisija oba doma PS BiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora uočila niz nepravilnosti u radu ovog parlamentarnog tijela.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, koja je ujedno i predsjedavajuća Privremene zajedničke komisije oba doma PS BiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora, tražit će da se na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH nađe i smjena svih članova Nezavisnog odbora.

Preispitivanje rada krajem prošle godine pokrenula je zastupnica DF-a Hanka Vajzović koja je i inicirala osnivanje Privremene zajedničke komisije. Radom ovog odbora u proteklom periodu nije bio zadovoljan ni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je državnom Parlamentu prošle godine uputio inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Žike Krunića.

Kako saznaje Klix.ba, Privremena zajednička komisija, u izvještaju koji će danas analizirati državni parlamentarci, konstatovala je da je Nezavisni odbor u 2014. godini održao pet redovnih sjednica i jednu hitnu sjednicu te da je time evidentno prekršen Poslovnik o radu Nezavisnog odbora, kojim je jasno propisano da predsjednik saziva sjednice i da se sjednice održavaju najmanje jednom mjesečno.

Poslovnikom o radu Nezavisnog odbora propisano je da članovi ovoga tijela imaju pravo na stalnu mjesečnu naknadu, kao i druga materijalna prava. I pored neodržavanja sjednica Nezavisni odbor je primao stalnu mjesečnu naknadu.

Uvidom u zapisnike i pozive za sjednice Nezavisnog odbora primjetna su česta zakazivanja i otkazivanja sjednica, naročito nakon događanja od 7. februara 2014. godine kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH i kada je Nezavisni odbor trebao hitno reagovati.

Komisija napominje da je Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH propisano da predsjednik saziva sjednice Nezavisnog odbora, kao i da je odgovoran za zakonitost rada odbora.

Slučaj Gorana Zubca i odbijanje upućivanja prijedloga za smjenu

Četiri mjeseca nakon paljenja zgrade državnog Predsjedništva predložena je dopuna dnevnog reda tačkom "Razmatranje aktualnih događanja koja se odnose na direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", ali ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova.

Sud BiH je 16. juna 2014. godine potvrdio optužnicu kojom se direktor SIPA-e tereti za kazneno djelo nesavjestan rad u službi. On je optužen da se oglušio o pozive da angažuje SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.

Nezavisni odbor je 27. juna 2014. sazvao hitnu sjednicu na kojoj je donio zaključak da će se detaljno upoznati s pristiglom dokumentacijom koje su dostavile nadležne sigurnosne institucije na traženje i na sljedećoj sjednici donijeti zaključak u okviru svojih nadležnosti.

Sljedeća, 5. sjednica održana je pet mjeseci kasnije, dana 28. novembra 2014., na kojoj je ponovno odlučeno da će odluka o eventualnom pokretanju inicijative za suspenziju Zubca biti donesena u idućem periodu.

"Dakle, evidentno je postupljeno suprotno odredbama članka 3. stavka (1) točaka c) i d) Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, kojima je propisano razmatranje pritužbi na rad rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela BiH i obavještavanje o tome ministra sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH, kao i iniciranje pokretanja stegovnog postupka protiv njih", stoji u izvještaju Privremene komisije.

Sud BiH je 5. marta 2015. godine izrekao presudu kojom je Zubac oglašen krivim za kazneno djelo nesavjestan rad u službi, a sedma sjednica Nezavisnog odbora održana je 18. maja 2015. godine. Kako navode, sjednica je bila zakazana i za 2. april prošle godine, ali je otkazana. Na 7. sjednici odbijeni su prijedlozi za smjenu i suspenziju Zubca.

Apelacijski odjel Suda BiH je 16. jula 2015. godine potvrdio prvostepenu presudu i otpremio je 30. jula 2015. godine nakon čega Nezavisni odbor (ne) održava 2. hitnu sjednicu 4. augusta 2015. godine jer, prema službenoj zabilješci, ona nije održana, a ipak je telefonom glasano o dnevnom redu i jednoglasno je prihvaćena smjena Zubca. Dana 18. augusta 2015. godine na Nezavisni odbor verificirao je akt s hitne sjednice, a predsjednik Krunić je tada uputio Vijeću ministara BiH prijedlog za smjenu.

Također se konstatuje nedovoljna transparentnost u radu Nezavisnog odbora. Tako je na konstituirajućoj sjednici, održanoj 21. marta 2014. godine, predsjednik Nezvisnog odbora, pod tačkom "Tekuća pitanja", upoznao članove sa zahtjevom Svevlada Hofmana, upućenom 31. januara 2014. godine Nezavisnom odboru. Međutim, odbor mu nikada nije uputio odgovor. Tek nakon poziva ombudsmana za ljudska prava BiH odbor upućuje odgovor Hofmanu.

Na jednoj od sjednica Nezavisnog odbora raspravljalo se i o dopisu koji je odboru uputila Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH u kojem se od članova odbora traži da dostave lične podatke, ali na kraju rasprave, a na prijedlog Krunića zadužuju se dvije članice Nezavisnog odbora da upute odgovor na dopis Komisiji o odlučivanju o sukobu interesa.

Uvidom u sve daljnje dostavljene zapisnike nigdje više nikad nije pomenut niti dopis Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH niti da su članice koje su ovim zaključkom bile zadužene da pripreme odgovor na dopis da su zaista i postupile skladno zaključku sa sjednice.

Četiri mjeseca nisu održali sjednicu i nakon toga sami nisu usvojili vlastiti izvještaj o radu

Plan rada Nezavisnog odbora za 2014. godinu usvojen je na 68. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 12. juna 2014. godine i na 39. sjednici Doma naroda, održanoj 10. jula 2014. godine, dakle u drugom polugodištu, što također ukazuje na neučinkovtost u radu odbora i nemogućnost postizanja dogovora.

Na osnovi uvida u zapisnike konstatirano je da je Nezavisni odbor u 2015. godini održao 11 sjednica. Međutim, između 6. sjednice, održane 6. februara 2015. godine i 7. sjednice, održane 18. maja 2015. godine, protekla su gotovo četiri mjeseca.

Uočavaju se problemi pri usvajanju vlastitog izvještaja o radu koji na 6. sjednici Nezavisnog odbora nije dobio potrebnu većinu te je zaključeno da se do naredne sjednice dostave pisane primjedbe na Izvještaj o radu, kada će opet biti razmatran. Naredna sjednica održana je 18. maja 2015. godine, te iako su od 6. do 7. sjednice Nezavisnog odbora prošla tri mjeseca, članovi nisu dostavili pisane primjedbe već se na ovoj sjednici usvaja prijedlog da se izjašnjavanje po ovoj tački dnevnog reda odgodi do naredne sjednice odbora, a da članovi u roku od sedam dana dostave pisane primjedbe na Izvještaj o radu za 2014. godine. Pisane primjedbe nikad nisu dostavljene od strane članova Nezavisnog odbora koji je 18. augusta usvojio svoj Izvještaj o radu za 2014. godinu.

Privremena komisija također konstatira znatne propuste u radu odbora u vezi s napadom na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića za vrijeme komemoracije u Potočarima 11. jula 2015. godine.

Nezavisni odbor sazvao je 8. sjednicu 21. jula 2015. te, nakon usmene informacije direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, donio zaključak da će se "postupak utvrđivanja činjenica vezano uz ovaj događaj nastaviti uz informaciju koja bude dostavljena".

Nezavisni odbor održao je sjednicu mjesec dana kasnije i tada je pod tačkom 3. dnevnoga reda stavljeno "Razmatranje pritužbe i inicijative za pokretanje stegovnog postupka, dostavljene od ministra sigurnosti BiH". Nezavisni odbor donio je zaključak da će članovi izvršiti uvid u pristiglu Informaciju Ministarstva sigurnosti BiH, kao i Informaciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od 5. septembra 2015. hodine kako bi se na sljedećoj sjednici raspravljalo o inicijativi Ministarstva sigurnosti BiH za smjenu Vilića. Na taj je način odbor se, kako navodi Zajednička komisija, ponovno pokazao da se u kritičnim situacijama, kada treba hitno reagirati, ne zna snaći i odgovoriti svojim zadacima propisanim zakonom i poslovnikom.

Krunić rekao da smatra kako je mjesečno održavanje sjednica nepotrebno i suvišno

Na sjednici Privremene komisije 16. marta 2016. godine, članovi Privremene komisije razgovarali su s predsjednikom Nezavisnog odbora Žikom Krunićem.

Naglašeno je da je prošlo više od osam mjeseci otkako odbor nije zauzeo stav u vezi s napadom na Vučića. Na pitanje Žiki Kruniću zašto odbor nije odmah reagirao, iako je i nadležno ministarstvo utvrdilo da je bilo propusta, on je odgovorio da je odbor saslušao Vilića i da će se izjasniti o njegovoj odgovornosti na sljedećoj sjednici odbora.

Žiki Kruniću postavljena su pitanja: Koliko je Nezavisni odbor doista nezavisan? Zašto se odbor nije sastajao najmanje jednom mjesečno, kako je to propisano Poslovnikom Nezavisnog odbora?

Krunić je ponovio da je Nezavisni odbor u cijelosti nezavisan od bilo koje političke stranke i bilo kojeg medija, te da su članovi uvijek donosili odluke samostalno i savjesno. Naglasio je da poslovničku odredbu o održavanju sjednica najmanje jednom mjesečno smatra nepotrebnom i suvišnom.

Komsija preporučila smjenu članova Nezavisnog odbora

Privremena komisija navela je kako smatra da Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH nedovoljno jasno propisuje pokretanje i vođenje stegovnog postupka protiv rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela BiH, te je s toga potrebno jasnije definisati pokretanje i vođenje istog, pravo na izjašnjenje i žalbu.

Također, kako navode uočene su nejasnoće u Poslovniku Nezavisnog odbora, kojim se propisuje da se inicijativa za pokretanje stegovnog postupka dostavlja nadležnoj komisiji. Ni u zakonu, niti u Poslovniku Nezavisnog odbora nije navedeno koja je to nadležna komisija.

U zaključcima Privremena komisija konstatuje Nezavisni odbor u pogledu redovitosti zasjedanja nije postupao u skladu sa svojim Poslovnikom, da nije inicirao pokretanje disciplinskog postupka kada su za to postojali očigledni razlozi i jasna zakonska obveza, da je potrebno izvršiti dopune Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim bi se jasnije propisala tijela i procedure za vođenje stegovnog postupka protiv rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela.

"Privremena zajednička komisija smatra da domovi Parlamentarne skupštine BiH nakon razmatranja ovog Izvještaja treba da odluče o sankcionisanju uočenih propusta u radu Nezavisnog odbora i njegovih članova, uključujući i smjenu članova Nezavisnog odbora", stoji u zaključku.

Kako smo ranije pisali, svaka sjednica Nezavisnog odbora PS BiH građane košta više od 23 hiljade KM. Posebno je upitna i nezavisnost Nezavisnog odbora s obzirom na to da je jedan od njegovih članova i aktuelni ministar u Vladi FBiH Mato Jozić iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.