BiH
18

Nezavisni odbor u srijedu odlučuje o smjeni ili suspenziji Gorana Zupca

Piše: F.V.
Goran Zubac
Goran Zubac
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u srijedu razmatrat će slučaj direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca protiv kojeg je prošle sedmice podnesena optužnica Tužilaštva BiH, saznaje Klix.ba.

Izvori iz Nezavisnog odbora potvrdili su portalu Klix.ba da je sjednica tog odbora zakazana za srijedu u 10 sati.

"Bit će govora i o slučaju Gorana Zupca. Ne znamo u kom pravcu će ići sjednica. Razmatrat će se i jedno i drugo, dakle, i suspenzija i smjena Gorana Zupca", kazao je za Klix.ba sugovornik iz Nezavisnog odbora.

No, prema riječima upućenih u rad Nezavisnog odbora, u ovom slučaju može se raspravljati samo o smjeni Gorana Zupca jer njegov ostanak na funkciji uz optužnicu Tužilaštva BiH povlači ozbiljne posljedice po rad SIPA-e. Isti izvori smatraju da je u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima, Zubac još ranije morao biti suspendiran.

Tužilaštvo BiH podiglo je 5. juna optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca. Sud BiH još uvijek nije potvrdio optužnicu. Kako su nam kazali u Državnom sudu, zakonski rok za potvrđivanje je osam dana.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi optužnicu, na optuženičkoj klupi naći će se prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu i zbog toga što "za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zupcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.