BiH
5

Nezavisni odbor PS BiH odlučuje o zahtjevu za smjenu Mirsada Vilića

Piše: E. F.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine BIH počela je sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BIH, a na dnevnom redu je između ostalog i smjena Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Zahtjev za njegovu smjenu podnio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a zbog incidenta koji se dogodio 11. jula u Srebrenici kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar Mektić smatra da Vilić snosi indirektnu odgovornost za napad zbog propusta u organizaciji događaja.

Između ostalog, on je istakao da Vilić nije smio pristati na plan Harisa Pašovića da se bina sa VIP ličnostima nađe u središtu okupljene mase te da je morao postojati sigurniji koridor za izvlačenje važnih ličnosti u slučaju incidenta.

Sastanku su se priključili i zamjenici Mirsada Vilića, i to Uroš Pena i Mile Jurić. Kako su kazali za Klix.ba, pozvani su na sastanak, a kako pretpostavljaju odgovarat će na pitanja koja za njih budu imali članovi komisije. Vilić nije pozvan na današnji sastanak.

Nakon dva sata Jurić i Pena napustili su sastanak Nezavisnog odbora no sjednicu nisu htjeli komentirati kazavši novinarima kako ne mogu govoriti bez odobrenja Odbora.