BiH
18

Nezavisni odbor: Komesar Ćosić ne dolazi na naše sjednice niti pravda izostanke

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dragan Međović, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor i reviziju rada komesara MUP-a KS, rekao je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS, posvećenoj sigurnosti u kantonu, da se na slučaju smrti Dženana Memića pokazala potpuna nesaradnja MUP-a KS i Tužilaštva KS.

Međović je podsjetio da se na posebnoj sjednici Skupštine KS, na kojoj je raspravljano o slučaju smrti Memića, vidio otvoreni animozitet između komesara Vahida Ćosića i tužiteljice Dalide Burzić.

Međović se požalio i da komesar Vahid Ćosić ne dolazi na sjednice Nezavisnog odbora pri čemu je od šest izostanaka Ćosić pravdao samo dva. Nezavisni odbor zbog toga nije mogao u potpunosti funkcionisati i nadzirati rad komesara.

Međović je podsjetio i na slučaj kada je pretučen profesor Orhan Bajraktarević. MUP KS je tada tvrdio da niko nije pretučen, ali se poslije na osnovu snimaka nadzornih kamera utvrdilo da je Bajraktarevića fizički napao policajac. No, Nezavisni odbor je imao indicije da je u fizičkom napadu na Bajraktarevića učestvovao i drugi policajac. Odbor je naložio da se informacija dopuni i pošalje javnosti, što nije učinjeno.

Nezavisni odbor je putem medija saznao da je i prilikom istrage o paljevini crkve na Pofalićama bilo propusta. MUP je tada propustio pretresti osobu koju se sumnjiči za paljevinu prilikom privođenja, da bi tek naknadno kod osumnjičenog bio pronađen novac. Zatraženo je od komesara da o ovakvim propustima obavijesti Nezavisni odbor.