BiH
0

Nezavisni odbor će birati direktora Federalne uprave policije

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je danas izvještaj Komisije za izbor i imenovanja kojim se podržava konkurs za izbor novog Nezavisnog odbora za nadzor i selekciju, čiji je zadatak i izbor novog direktora Federalne uprave policije.

Komisija za izbor i imenovanje, prema riječima njenog predsjedavajućeg Ismeta Osmanovića, smatra da je došlo do kršenja zakonskih propisa, jer je Nezavisnom odboru imenovanom prema odluci visokog predstavnika istekao mandat, a da su dva njegova člana u sukobu interesa.

Munib Jusufović, Stranka za BiH, podržao je raspisivanje javnog konkursa za izbor Nazavisnog odbora, ali da se ne ide dalje u raspravu o ovom pitanju, dok je Mehmed Žilić ukazao na "kurcšlus" između ministra unutarnjih poslova i direktora policije, "jer svako želi više vlasti za sebe".

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić je, međutim, u raspravi postavio pitanje zašto ova komisija nije u prošlom sazivu razriješila dužnosti Nezavisni odbor kada je za to imala priliku.

Vlada Federacije BiH je Nezavisnom odboru vratila materijal vezano za izbor direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića. Odbor je zatim zauzeo stav da se Vlada nije izjasnila te je ponovo izabrao Miletića.

Poslije rasprave o izboru Nezavisnog odbora završena je ranije prekinuta prva sjednica i počela je druga redovna sjednica ovog doma.