BiH
23

Nezavisni kandidati poručili: Moguće je formiranje bh. verzije hrvatskog MOST-a

Piše: M. S.
Ustaljeno je mišljenje da je za politički uspjeh u Bosni i Hercegovini potrebno zaleđe velike i jake stranke. Pojava većeg od uobičajenog broja nezavisnih kandidata i veliki uspjeh nekolicine njih na Lokalnim izborima 2016. godine pokazuje da to nije nužno tačno.

Većina nezavisnih kandidata koji su na izborima ostvarili zapažene rezultate ranije je nastupala u okviru veće političke partije, gdje su dobili popularnost potrebnu za osvajanje pozicija na nivou lokalne samouprave. Njihovo djelovanje na tim pozicijama priskrbilo im je povjerenje građana potrebno za osvajanje novih mandata.

Birači ne vjeruju strankama

Ibrahim Hadžibajrić, aktuelni načelnik Općine Stari Grad, koji je na ovogodišnjim izborima osvojio novi mandat, kaže za Klix.ba da, kada su u pitanju lokalni izbori, građani glasaju za ličnosti kojima vjeruju, a ne za partije.

"Što se tiče nezavisnih kandidata koji su već bili načelnici, iza njih stoji samo to da je narod prepoznao njihov rad i da se narod ne može više varati", kaže Hadžibajrić.

Amra Babić koja je upravo osvojila drugi mandat kao načelnica Općine Visoko, slaže se sa tim i kaže da je došlo vrijeme da se politički kandidati gledaju prema zaslugama, a ne političkoj partiji.

"Predrasuda je da samo na krilima stranke pobjeđujete i predrasuda je da koga god stranka izabere, on pobjeđuje. (...) Na političkoj sceni BiH došlo je vrijeme kada narod gleda i bira ljude po radu, po rezultatima, po povjerenju koje oni ulivaju narodu, a da više apsolutno nije bitno da li taj čovjek dolazi iz neke stranke, da li iza njega stoji mašina ili taj čovjek nastupa samostalno. Mislim da to ne samo moja pobjeda, već i pobjede mojih kolega jasno govore", kaže Babić.

Fuad Kasumović, novi gradonačelnik Zenice, kaže da su glasači izgubili povjerenje u velike stranke i to povjerenje odlučili pokloniti nezavisnim kandidatima. Stranke su, prema Kasumovićevom mišljenju, postale privatizirane, nemaju projekte i ne bore se za specifičnu političku opciju, a stranke različitih orijentacija se udružuju radi svojih ciljeva.

Država važnija od stranke

"Ja svoju pobjedu i pobjedu drugih nezavisnih kandidata vidim tako kao da građani u nama vide nadu za nešto bolje i pravičnije prema građanima i prema svojoj državi", kaže on i dodaje da su građani svjesni da su stranke postale jedna vrsta zavoda za zapošljavanje, protiv čega bi se nezavisni kandidati trebali boriti.

I Hadžibajrić i Babić i Kasumović u jednom su periodu bili povezani sa SDA, jednom od najvećih stranaka u Bosni i Hercegovini. Međutim, iz raznih razloga odlučili su istupiti iz ove stranke i politički angažman nastaviti samostalno. Ponukani velikim uspjehom nezavisnih kandidata na ovim izborima, nezavisni kandidati navode da postoji mogućnost njihovog udruživanja u nezavisnu listu na nivou države.

"Ja ne mogu reći ništa protiv SDA, ali ja kažem da mi je preča država nego SDA", kaže Kasumović.

Iako lično trenutno ne razmišlja o mogućem angažmanu na višim nivoima vlasti, Amra Babić kaže da očekuje da se pojavi neka opcija slična hrvatskom MOST-u nezavisnih lista.

"Možda je to odgovor, protuteza ovom našem političkom ideološkom djelovanju. Sva ideologija nezavisnih kandidata je dobro ljudi, dobro naroda. Mi pripadamo narodu i ne želimo da se odvajamo od naroda", kaže ona.

Ibrahim Hadžibajrić koji je na Općim izborima 2014. godine bio kandidat SBB-a za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, kaže da u ovom trenutku nije razmišljao o prelasku na neke više nivoe vlasti, najviše zbog njihove nefunkcionalnosti i veće mogućnosti da se nešto uradi na lokalnom nivou.

Babić ima slično mišljenje.

"Ja volim raditi u svom gradu, za svoje ljude. Mislim da je općinski nivo najkonkretniji i najrealniji nivo političkog angažmana i djelovanja, da tu možete učiniti najviše dobra i da je to dobro najvidljivije i najbliže ljudima“, kaže ona.

Međutim, iako trenutno ne planiraju političko djelovanje na višim nivoima vlasti, i jedno i drugo ostavljaju mogućnost političkog udruživanja nezavisnih kandidata, koje bi pružilo alternativu političkoj dominaciji velikih stranaka.

Bh. verzija MOST-a bila bi uspješna priča

"Mogla bi se napraviti lista nezavisnih kandidata, u pitanju su samo ljudske sujete, tu bi trebalo da postoji određeno jedinstvo i konsenzus u mišljenju svih tih ljudi", kaže Hadžibajrić.

On dodaje da misli da bi, zbog specifične situacije u bh. politici, ova opcija imala veći uspjeh u BiH nego u Hrvatskoj.

"Kod njih su u pitanju ideologije, a kod nas je ipak nešto drugo, ovdje se treba gledati od čega će se živjeti u narednom vremenskom periodu“, kaže Hadžibajrić.

Fuad Kasumović, pak, kaže da je već kontaktirao druge nezavisne kandidate.

"Ja ću prvi pozvati sve nezavisne kandidate da pokušamo napraviti drugu priču, ono što građani hoće, malo više pravičnosti, malo više poštovanja i malo manje kriminala", kaže Kasumović.

Osim ovo troje kandidata, načelnička mjesta dobili su i nezavisni kandidati u Bužimu (Zikrija Duraković), Goraždu (Muhamed Ramović) i Bugojnu (Hasan Ajkunić).

Pojedini nezavisni kandidati, iako nisu uspjeli dobiti načelničko mjesto, privukli su veliku pažnju javnosti koja bi im mogla biti korisna u predstojećem političkom djelovanju. Neki od njih su Damir Nikšić koji je kao nezavisni kandidat ostvario relativno dobar uspjeh u borbi za načelnika Općine Centar Sarajevo i Konstantin Savić kojeg skroman rezultat osvojen u svojstvu kandidata za načelnika Općine Teslić nije obeshrabrio te najavljuje dalje političko djelovanje.