Najavljuju promjene
571

Nezavisni blok okuplja snage protiv aktuelne politike u Republici Srpskoj

Piše: S. H.
Nezavisni blok je novi politički projekt koji jedini ima zastupnika u Parlamentu BiH iz bošnjačkog naroda, izabranog iz entiteta Republika Srpska (Sadik Ahmetović) i ima poslanika u Narodnoj skupštini RS-a (Nedim Čivić) te ima odgovornost i legitimitet da okupi snage koje će se suprotstaviti aktuelnom režimu u RS-u, navode iz Nezavisnog bloka.

"Na području entiteta RS očekujemo da nam se u zajedničkom pristupu pridruže političke stranke sa sjedištem u Federaciji, uključivši i Hrvatsku stranku BiH Bože Skopljakovića i HDZ 1990 s Ilijom Cvitanovićem, kao i stranke koje imaju sjedište u RS-u i ugledni profesori i privrednici poput Zorana Mastila, profesora Alekse Milojevića i Vlatka Zrilića. Očekujemo tu i DF, SBB, SDP, A-SDA i GS i ostale da nam se pridruže", kazao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Poslanik u NSRS Nedim Čivić će zajedno s kolegom Admirom Čovkom u RS iduće sedmice organizirati prvi radno-konsultativni sastanak o prezentaciji ideja i mogućnostima zajedničkog djelovanja u RS-u.

"U našem bloku nema mjesta za Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića i njihove poslušnike – to su politike prošlosti i potpunog urušavanja institucija države Bosne i Hercegovine", poručuje Šepić.

Dodaje da s novim okupljenim snagama žele zajedno nastupiti na izbornim listama u entitetu Republika Srpska, a glavni ciljevi politike će biti zaštita osnovnih ljudskih prava svih naroda, pravo na vlastiti jezik, tradiciju i kulturu, kao i nova ekonomska politika koja se neće bazirati na loš i nepravedan sistem donacija, od kojeg najviše koristi imaju oni koji su i doveli do katastrofalnog stanja povratnika.

"Naša misija je okupiti zdrave političke snage koje neće biti sredstvo manipulacije i potkusurivanja, nego snage koje će se istinski predstavljati i boriti se za ljude koji žive na prostoru entiteta RS. Mi ćemo narodu ponuditi nove snage, ujedinjene oko rješavanja životnih pitanja. Uvjeren sam da ćemo s novim pristupom biti važna politička snaga na tom prostoru BiH. Naša zemlja i narod su umorni od podjela na desnici i ljevicu, tzv. građanske i nacionalne stranke, dosta je bilo populizma i crvenih i zelenih, svađe i manipulacije, vrijeme je za novu politiku u kojoj nema mjesta za Dodika, Izetbegovića, Čovića i sve lažne političke mesije različitih boja", zaključio je Šepić.