Erler je dao intervju
0

"Nezavisne novine" traže izvinjenje njemačke ambasade

FENA
Redakcija "Nezavisnih novina" saopćila je danas da u cijelosti stoji iza intervjua sa saveznim ministrom SR Njemačke Gernotom Erlerom, objavljenog u subotu, 14. marta, u tim novinama.

U saopćenju “Nezavisnih novina ” se navodi da je novinar Dejan Šajinović, koji je stalno zaposlen u toj redakciji "i saradnik njemačkog radija “Deutsche Welle”, u utorak, 10. marta, putem zaposlenika Ureda Ambasade u Banjoj Luci Mihaela Resanovića, telefonskim putem na broj Ureda, zamolio za intervju s ministrom Erlerom za "Nezavisne novine".

Narednog dana, dodaje se, intervju je odobren i zakazan za 15.00 sati, 11. marta u prostorijama Ureda njemačke ambasade u Banjoj Luci.

Pored novinara Šajinovića i ministra Erlera, u prostoriji su tokom intervjua bili prisutni Milan Radulović, fotoreporter ’Nezavisnih novina’, Joakim Šmit, ambasador SR Njemačke, Bruno Bromer, šef Ureda ambasade, kao i dvoje Erlerovih saradnika.

“Novinar Šajinović je ministra Erlera i ambasadora Šmita prije početka intervjua pitao da li je potrebna autorizacija teksta prevedenog sa njemačkog jezika, s obzirom na to da je cijeli intervju urađen na njemačkom jeziku, na šta su oni odgovorili da to nije potrebno”, kaže se u saopćenju “Nezavisnih novina”.

Dalje se dodaje da je "novinar Šajinović poznat Ambasadi dugi niz godina“.

Između ostalog, kako se dodaje, ambasada je "više puta za Dejana Šajinovića, o trošku njemačke vlade, organizirala studijska putovanja i novinarska usavršavanja u Njemačkoj, i to isključivo kao novinara "Nezavisnih novina".

Redakcija "Nezavisnih novina" navodi i da “ne ulazi u motive i razloge zbog kojih je Julia de Cuveland, ataše za štampu njemačke ambasade, izdala saopćenje da Erler nije dao intervju za te novine, to otvara i pitanje kome je u stvari zasmetalo to što je ministar Erler izjavio u intervjuu“.

Time je, navodi ovaj list, njemaška ambasada nanijela veliku štetu ugledu "Nezavisnih novina" i novinaru Dejanu Šajinoviću, te redakcija traži javno izvinjenje.

Takođe, redakcija "Nezavisnih novina" dodaje da će obavijestiti i njemačke medije i udruženja novinara o ovom događaju i staviti im na raspolaganje audio-zapis i fotografije tokom intervjua.

"Nezavisne" razmatraju i druge pravne mjere u cilju zaštite ugleda "Nezavisnih novina", ali i novinarske profesije u cjelini, zaključuje se u saopćenju ovog lista iz Banje Luke.

Navode i internet adresu novine sa koje se može preuzeti audio-zapis spornog intervjua.