Nagrađene najbolje
7

VIDEO / Nezaposlene žene imaju sjajne poduzetničke ideje

SRNA/Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje ''Infohaus'' i Fondacija ''CURE'' dodjelili su danas u Sarajevu sredstva iz Interventnog fonda za žensko preduzetništvo najboljim preduzetničkim idejama nezaposlenih žena.

Direktorica Udruženja ''Infohaus'' Dženana Alađuz rekla je novinarima da slika nezaposlenosti najbolje pokazuje da žene u BiH nisu na dnu već ispod dna u društvenom, ekonomskom i političkom smislu.

Portparol Fondacije'' CURE'' Vedrana Frašto istakla je da je ukupno apliciralo 35 projektnih ideja nezaposlenih žena, te da su uglavnom aplicirala lica koja su mahom iz seoskih mjesta, što dovodi do zaključka da su u tim područijima žene dosta nezaposlene.

Sredstva prikupljena u Interventnom fondu u iznosu od 2.000 KM dodjeljena su frizerki Sirar Emini, Saltagić Aleksandri i Čavić Andrei za krojačku grafičku djelatnost i rukotvorine, Delić Miri za pčelarstvo i preradu proizvoda na bazi meda i Idžanović Anici za uzgoj svinja i koka nosilja.

Na osnovu procjene orginalnosti prijedloga projekta kao i poslovnog plana Udruženje ''Infohaus ''i Fondacija ''CURE ''dodjelili su 1.000 KM Žani Alpezi za poljuprivrednu proizvodnju i Maji Halilović za on lajn butik.

Jednu od nagrada je uručila i supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Mun.

Interventi fond za žensko preduzetništvo je pokrenut ove godine, a ideja je bila da preduzeća, vladine i nevladine organizacije umjesto cvijeća svojim koleginicama za 8. mart uplate sredstva u fond.

Najveće donacije u Interventni fond uplatili su Institut za razvoj mladih ''Kult'', američka Ambasada u BiH, opština Novi Grad Sarajevo, te građanke i građani Travnika.