BiH
90

Nezapamćen napad na bh. novinarstvo: MUP RS-a na današnji dan pretresao redakciju portala Klix.ba

Piše: A. Džano
Iznošenje dokumentacije i opreme (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnji dan 2014. godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo upali su u redakciju portala Klix.ba, odvojili sve uposlenike od njihovih računara i telefona i započeli pretres, nadajući se da će pronaći snimak razgovora premijerke RS-a Željke Cvijanović u kojem govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) radi formiranja parlamentarne većine.

Afera potkupljivanja poslanika NSRS-a, poznata i kao afera "Dva papka", potresla je u tom periodu državu nakon što je portal Klix.ba objavio pomenuti snimak.

Na današnji dan policajci su novinare, urednike, fotografe, kao i ostale uposlenike portala Klix.ba koji su se zatekli tog jutra na svom radnom mjestu, odvojili u posebnu prostoriju gdje su zadržani više sati. U susjednim prostorijama započinje otvaranje centralnih jedinica, a pretres vrši više od dvadeset policajaca i inspektora.

Nakon dugotrajnog negodovanja kolega unutar prostorije, policija odlučuje da pusti većinu uposlenika, ali do kasnih poslijepodnevnih sati ostavlja zatvoreno rukovodstvo portala.

Novinari zatvoreni, oprema oduzeta

Novinarima portala Klix.ba koji nisu dalje bili u prostorijama portala Klix.ba, dozvoljeno je da objavljuju vijesti na portalu, ali smo upozoreni da ne objavljujemo ništa o pretresu koji je trajao više od sedam sati.

Ispred redakcije portala Klix.ba u međuvremenu su stigle brojne kolege iz drugih medija, kao i članovi Udruženja BH novinari koji su vršili pritisak na policijske službenike da puste zarobljene kolege.

Kako je vrijeme prolazilo, policijski službenici postajali su sve nervozniji, u očajničkom pokušaju počinju izvaljivati hard diskove iz centralnih jedinica. Opremu istog dana odnose sa sobom.

Osim dokumentacije za koju smatraju da će im pomoći u istrazi, izuzeti su hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal.

Uništena oprema morala je sutradan biti zamijenjena novom, kako bi novinari mogli obavljati svoj posao.

Bio je to nezapamćen napad na slobodu govora i nezavisan rad novinara u Bosni i Hercegovini od završetka rata i prvi put da je pripadnicima MUP-a RS dozvoljen pretres na području Federacije BiH (FBiH).

O policijskoj raciji redakcije portala Klix.ba izvijestili su tada svi domaći i regionalni mediji, a vijest je prenesena i u brojnim svjetskim medijima.

Istraga o kupovini poslanika još uvijek nije pokrenuta

Oduzeta oprema vraćena je portalu Klix.ba nekoliko sedmica nakon pretresa, a policija snimak, naravno, nije pronašla. Novinari i urednici portala Klix.ba uspjeli su zaštititi svoje izvore.

U februaru ove godine Tužilaštvo KS je saopćilo da u ovom pretresu pripadnici MUP-a RS i MUP-a KS nisu prekršili svoje ovlasti.

"Način i postupak pretresanja nije doveo do počinjenja nekog krivičnog djela, s tim da bi u daljem radu ovlaštenim službenim osobama trebalo ukazati na propuste prilikom vršenja procedure pretresanja u cilju poboljšanja rada i obaveza sačinjavanja planova internih akata s ciljem preciznijeg vođenja pretresanja", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Godinu dana nakon pretresa redakcije portala Klix.ba, i pored postojanja snimka u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu, Specijalno tužilaštvo RS još uvijek nije pokrenulo istragu protiv Željke Cvijanović i njenih stranačkih kolega.

#NovinarstvoNijeZločin