Tanja Fajon
0

"Nezamislivo je da Vijeće EU ne ukine vize bh. građanima"

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Komitet Evropskog parlamenta za građanska prava LIBE pozitivno je danas glasao o izvještaju Evropske komisije u kojem se konstatuje da je BiH ispunila zadate kriterijume za liberalizaciju viznog režima - javlja dopisnik Srne.

Pozitivan glas dalo je 49 poslanika Evropskog parlamenta, a samo su dva bili protiv.

Na isti način glasao je, 6. septembra, na sjednici u Strasbourgu i Komitet za spoljnu politiku. Dva glasa protiv liberalizacije viza pripadaju članovima dvije desne esktremističke partije koje su na prošlim izborima ušle u Evropski parlament.

Glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, zakazano za 7. oktobar, biće formalnost, ali politički vrlo važno. BiH će tako imati na svojoj strani Evropski parlament i Evropsku komisiju, kada je riječ o liberalizaciji viza.

Ostaje još posljednja stepenica, a to je odluka Vijeća, koji će odluku o liberalizaciji viza staviti na dnevni red u oktobru ili novembru. Vijeće je institucija koja okuplja zemlje članice EU, Evropska komisija brine o EU kao zajednici, a u Evropski parlament građani EU-a svoje poslanike biraju direktno.

"Nezamislivo je da bi Vijeće, nakon ovako pozitivnog glasa u Evropskom parlamentu i nakon pozitivnog izvještaja Evropske komisije, mogao donijeti bilo kakvu drugu odluku, osim ukidanja viznog režima", rekla je Tanja Fajon, parlamentarni izvjestilac za vize.

Holandska političarka Emine Bozkurt rekla je Srni da je sada "dvije trećine Evropske unije 'za' liberalizaciju viznog režima BiH i Albaniji, što znači da bi i Vijeće trebalo da je slijedi".

Emina Bozkurt, koja se, ispred frakcije Socijalista i Demokrata u Evropskom parlametnu najviše bavi BiH, rekla je da je proces bio dug, jer prošle godine BiH nije bila spremna, a neki su kriterijumi ispunjeni u posljednji čas.

"Bez obzira koliko je proces bio opterećen politikom, kriterijumi su morali da se ispune. Sad kad je to dovršeno, nema nikakvog razloga da se vize za BiH i Albaniju hitno ne liberalizuju", rekla je Bozkurt za Srnu.

Datum liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju koji se pominje u Briselu jeste 19. decembar, tačno godinu dana pošto su vize ukinute za Srbiju i Crnu Goru.