BiH
0

Nezadovoljstvo žrtava procesima protiv optuženih za ratne zločine

Sarajevo-x.com/BIRN
Žrtve prethodnog rata nisu zadovoljne brzinom i načinom procesuiranja optuženih za ratne zločine i traže od pravosuđa da uradi mnogo više nego do sada kako bi cijeli proces bio okončan što prije

Kao glavne razloge za svoje nezadovoljstvo većina žrtava ističe sporost, neefikasnost, te male kazne koje se dosuđuju optuženima za ratne zločine, kao i činjenicu da kantonalna i okružna tužilaštva najčešće kontaktiraju sa žrtvama tek na njihovu inicijativu.

Branislav Dukić, predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske, kaže da Tužilaštvo BiH te sva okružna i kantonalna tužilaštva koja rade na predmetima ratnih zločina “vrše selekciju po nacionalnoj osnovi pri odabiru počinitelja djela”.

Predstavnici pravosudnih institucija, kako tužilaštava tako i sudova, kao glavni problem u svom radu ističu nedovoljan broj tužilaca, istražitelja, ako ih uopće imaju, sudija te ostalog kadra, kao i slabu opremljenost.

U odsjeku za ratne zločine pri Tužilaštvu u Banjoj Luci radi samo jedan tužilac – Branko Mitrović, koji uglavnom sam saslušava svjedoke i često ih posjećuje u njihovim kućama.

“Ne mogu čekati da mi iz nekog sela dođe neka starica da svjedoči. Odem kod nje kući i saslušam je”, kaže Mitrović.

Slična situacija je i u drugih šest okružnih i kantonalnih tužilaštava koje je Justice Report posjetio i sa čijim je predstavnicima razgovarao o procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Piše: Erna Mačkić

Kompletan tekst možete pročitati ovdje.