FBiH
0

Nezadovoljstvo što sve penzije nisu isplaćene prije Bajrama

FENA
Savez udruženja penzionera u FBiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem izražava nezadovoljstvo prema menadžmentu FZ PIO Mostar što nije osigurao uvjete i pretpostavke da penzije za septembar budu isplaćene na vrijeme za sve penzionere - prije bajramskih praznika.

Savez u saopćenju izražava žaljenje što se desilo da "se upravo za septembar penzije isplaćuju sa zakašnjenjem". "Saznali smo da su neke banke počele isplaćivati i danas, a pošte će dijeliti 30. septembra", navode iz Saveza.

"Taj gest svakako nije prihvatljiv mada su nam uveliko poznati razlozi zbog ovakvog kašnjenja. Razlog leži u inertnom i neodgovornom odnosu Vlade Federacije i resornih ministarstava što nisu dovoljno planirana sredstva za isplatu beneficiranih penzija za više od 15.500 vojnih korisnika prava po uredbama u mjesečnom iznosu oko 12 miliona KM. Tako se te vojne penzije moraju isplaćivati iz redovnih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje redovnih civilnih penzija što predstavlja nenamjensko korištenje pa i krivično djelo", ističe se u saopćenju.

Iz Saveza navode da je u 2008. godini, po zahtjevu Zavoda a i resornog ministarstva zatraženo da se osiguraju sredstva za beneficirane penzije koje će biti isplaćene u ovoj godini u iznosu od 122.000.000 kao i dug za isplaćene beneficirane penzije u 2007. godini od 34.000.000 KM.

"Dakle, 145.000.000 KM. Međutim, u budžetu za ovu godinu planirano je za isplatu duga iz 2007. godine 34 miliona ili svega 49,5 miliona KM za redovnu isplatu u 2008., što predstavlja svega 83,5 miliona KM. Namjerno je manje planirano za ovu godinu 70 miliona KM. To će u svakom slučaju dovesti, a već je u septembru, u pitanje isplatu redovnih a i beneficiranih penzija. Više puta je u toku ove godine zatraženo od Vlade i resornih ministarstava da se obavezno osigura razlika nedostajućih sredstava od 70 miliona KM u rebalansu budžeta Federacije jer će u protivnom biti dovedene u pitanje isplate redovnih civilnih a i vojnih penzija", navode iz Saveza.

"Najenergičnije zahtijevamo ispunjenje obaveza Federacije u toku godine, a ako to ne bude izvršeno zatražit ćemo od Upravnog odbora FZ PIO Mostar da odmah obustavi isplatu beneficiranih penzija pa neka se ti korisnici ubuduće obraćaju Vladi Federacije za isplatu svojih penzija", ističe se saopćenju.

Savez udruženja penzionera FBiH poziva saveze i udruženja korisnika beneficiranih penzija da se organizovano obrate Vladi Federacije da im osigura sredstva za beneficirane penzije.