BiH
2

Nezadovoljni semberski ratari u ponedjeljak izlaze na proteste

FENA
Semberski ratari, nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice sutra, 22.jula, organizirat će proteste i blokirati Granični prijelaz Rača, kod Bijeljine.

Poljoprivrednici su još ranije ukazivali Vladi i resornom ministarstvu da je nedopustivo da se ne zna otkupna cijena, kao i da domaći mlinari ne žele pšenicu s oranica RS-a.

Međutim, iz Vlade su odgovorili da tu cijenu diktira tržište te da ne mogu da utječu na formiranje otkupne cijene i ne mogu nikoga da prisile da kupi domaću pšenicu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić rekao je da su semberski ratari donijeli odluku da idu u proteste u ponedjeljak u 10 sati.

"Krenut će ratari od Gojčinovca do Rače", rekao je Maletić.

Pšenica je u silosima otkupivača, koji sada za taj starteški proizvod nude od 26 do 28 feninga po kilogramu.

Ratari, međutim, traže da se cijena poveća i zabrani uvoz pšenice.

Optužuju otkupljivače da neće domaću pšenicu i da s otkupljenim količinama mogu tri godine da rade, što znači da domaći ratari propadaju.

Poljoprivrednici su pozvali predsjednika RS i resornog ministra da im se pridruže u protestima, jer, kako kažu, na taj način će dati podršku domaćoj proizvodnji hljebnog žita.

Ministarstvo poljoprivrede RS-a je ranije organiziralo sastanak s prestavnicima poljoprivrednih proizvođača, mlinsko-pekarske industrije, Privredne komore, Ministarstva trgovine i turizma na kojem je zaključeno da se proizvođači i prerađivači dogovore oko otkupne cijene pšenice.