Seljački savez FBiH
0

Nezadovoljni prijedlogom programa poticaja za poljoprivredu

FENA
Asocijacije poljoprivrednih proizvođača ujedinjene u Seljački savez Federacije BiH u četvrtak su održale sastanak izvršnog odbora na Blidinju u proširenom sastavu s predstavnicima granskih proizvodnji (animalne i biljne proizvodnje).

Učesnici sastanka su odbacili prijedlog Programa poticaja utroška sredstava „Poticaja za poljoprivredu“ ,izrađenog od resornog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH zbog toga što u izradi tog programa nisu poštovani principi Strategije poljoprivredne proizvodnje 2008.-2012. godine usvojene u Parlamentu Federacije BiH, te što je u suprotnosti sa Zakonom o potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji FBiH.

Također, zaključkom je zatražena hitna isplata svih odobrenih, a neisplaćenih potraživanja iz 2010.

Zaključeno je i da se u Program obavezno vrate: model kapitalnih ulaganja, model ruralnog razvoja, regresiranje kamata na kredite, poticanje svih vrsta povrća, voća i grožđa, modeli svih animalnih poticaja iz Programa za 2010. godinu, kao i da se za model ostalih vrsta podrški izdvoje sredstva u maksimalnom iznosu od dva miliona KM.

Upravni odbor Seljačkog saveza FBiH ovlastio je svoje predsjedništvo da hitno zatraži sastanak s predstavnicima izvršne vlasti FBiH da bi zajednički izradili svima prihvatljiv Program poticaja, koji bi se trebao održati najdalje do 20. maja.

Seljački savez FBiH ističe da će nastaviti koordinirati sa svim relevantnim udruženjima FBiH iz sektora agrara u borbi za svoja prava.

"Ukoliko ne naiđemo na razumijevanje od izvršne vlasti FBiH i lidera potpisnica Platforme bit ćemo prinuđeni poduzeti sve zakonom predviđene radnje kao što su blokiranje prometnica, graničnih prijelaza, kao i institucija vlasti FBiH“, navodi Seljački savez FBiH u otvorenom pismu.

Seljački savez napominje da se zalaže za dijalog i kompromis koji treba postići u institucijama, ali da su isto tako u interesu primarnih poljoprivrednih proizvođača FBiH u stanju organizirati i provesti spomenute blokade.