BiH
0

Nezadovoljavajuća zastupljenost žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

FENA
Zastupljenost žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao i na rukovodećim funkcijama u javnim poduzećima, ustanovama i školama na području Hercegbosanske županije je nedovoljna i nije u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, rekao je predsjednik Komisije za ravnopravnost polova u Skupštini Hercegbosanske županije Ale Kamber.

On je naglasio da je od ukupno šest općina Hecrecgbosanske županije samo u Drvaru žena načelnik općine, dok ni jedna žena ne obavlja funkciju pomoćnika načelnika ili direktora nekog javnog poduzeća, ustanove ili škole.

Kamber je istaknuo da je od 170 zaposlenih u županijskoj Vladi 69 žena, od osam ministara samo je jedna žena, te da u općinskim vijećima Bosanskog Grahova i Kupresa nema ni jedne žene.

"Na rukovodećim mjestima u prosvjeti, pravosuđu, policiji, vojsci i političkim strankama u Hercegbosanskoj županiji nema ni jedne žene, iako bi, prema odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, zastupljenost muškaraca i žena na ovim pozicijama trebala biti izbalansirana", naglasio je Kamber.