Udri i nogama i laktom
0

FOTO / Nezaboravna vožnja sarajevskim tramvajima

Piše: Amra Kovač
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Ako niste bili u Sarajevu i vozili se ovdašnjim tramvajima u špici, onda dođite i doživite to iskustvo. Svime se to može nazvati osim javnim transportom kakav zaslužuje glavni grad jedne države. To podrazumijeva da se ujutro morate doslovno gurati kako bi dobili jedno 'kifla' stajaće mjesto, a ako u toj situaciji ne uspijete doći do karte - ne brinite, revizori će vam naplatiti kaznu. Evo, kako to izgleda svakog dana.

Građani Sarajeva koji radnim danima putuju na posao između 7.10 i 7.30 sati izvode razne egzibicije, prije svega kako bi uopće ušli u tramvaj, a potom i kako bi došli na odredište, a da im u tramvaju neko ili oni nekom ne stanu na nogu, da ne gurnu nekog ili…

U tramvajima koji saobraćaju od Ilidže prema Baščaršiji, mjesto za sjesti možete pronaći samo ako imate sreće, i to ako u tramvaj uđete na stanici na Ilidži. Već na drugom tramvajskom stajalištu, tačnije kod Energoinvesta, sreću imate ako uopće uđete u tramvaj.

A, ako ste ušli, kakav položaj tijela zauzmete, tako ćete putovati narednih nekoliko stanica jer se od gužve ne možete pomaknuti ni milimetar.

Zbog gužvi u tramvajima mnogi građani su nervozni, te je dovoljno da neko nekog malo gurne i eto svađe. Tada molite Boga samo da ne bude tuče. A, ako niste slušali vijesti to jutro, ništa ne brinite. U tramvaju ćete saznati kako informacije koje vas zanimaju, tako i mnoštvo onih koje vas ne zanimaju, poput - kod kojeg profesora učenici neke škole imaju kontrolni rad, do toga šta je na pijaci poskupilo, a šta pojeftinilo. Nije rijetkost da u tramavaju slušate i intimne detalje iz života pojedinaca.

Ako vam je zagušljivo od raznih mirisa i otvorite prozor, odmah se nađe bar troje ljudi kojima “puše u glavu”, te ćete, ako želite izbjeći konflikt, zatvoriti prozor. Većina onih koji su imali sreću da nađu mjesto za sjedenje, dok putuju gledaju kroz prozor, jer ako se okrenu prema unutrašnjosti tramvaja, mogu, ne dao Bog, vidjeti stariju osobu pa će morati ustati da joj ustupe mjesto.

Međutim, sve je još dobro ako se neki džeparoš ne namjeri na vas. Naime, gužve u tramvaju su raj za džeparoše, te postoji objektivna mogućnost da i vi, kao i mnogi građani do sada, jednog dana po izlasku iz tramvaja shvatite da ste ostali bez novčanika ili mobitela. E, tek tada imate problem jer ćete morati podnijeti 1.000 zahtjeva da ponovo dobijete ličnu kartu i ostale dokumente ili ćete se dobro namučiti dok opet pronađete silne brojeve koje ste imali u mobitelu.

Muke građana traju do tramvajske stanice Skenderija. Naime, tu većina građana izlazi iz tramvaja, a oni koji dalje putuju, mogu one preostale tri ili četiri stanice, zavisno gdje idu, čak i sjesti.

U posljednje vrijeme pojačane su i revizorske kontrole, te revizori dodatno izmaltretiraju građane tjerajući ih da u toj gužvi rove po džepovima ili torbama tražeći karte.

Isti scenarij je i ako tramvajem putujete između 16 i 16.30 sati od Baščaršije prema Ilidži.

Zbog toga smo Javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo upitali kada će prestati muke građana koji putuju na posao, školu, fakultet…s obzirom da većina njih plaća paprenu cijenu za mjesečne karte.

"Mi smo upoznati s tim da su pogotovo u jutarnjim satima gužve u tramvajima, te sada tramvaji saobraćaju u vremenskom razmaku od tri minute. Međutim, ni to nije pomoglo da se smanje gužve, te smo počeli sa projektom izgradnje novih tramvaja koji su trodijelni i četverodijelni – kazala je Samira Kadić“, portparol JKP GRAS.

Trenutno tih novih tramvaja, prema riječima Kadićeve, već saobraća 12, a ubrzo bi ih trebalo biti još 15.

Dakle, građanima, očigledno, ne preostaje ništa drugo nego da čuvaju novčanike, i dalje se guraju, te da se nadaju da će ovih 15 tramvaja što prije biti pušteni u saobraćaj pa da mogu bar jedno jutro doći na posao, a da se ne umore već u putu.