BiH
8

New York: U UN prikazan kratki film o katastrofalnim poplavama u BiH

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska unija, Svjetska banka i Ujedinjeni narodi zajedno sa institucijama BiH nakon katastrofalnih poplava pripremaju procjenu štete i gubitaka koja će biti završena do 18. juna.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija organizovao je seriju skupova i sastanaka na visokom nivou u Ujedinjenim narodima u New Yorku jučer i danas, a učesnici sastanka imali su priliku pogledati kratki video snimak o katastrofalnim poplavama koje su poharale našu zemlju, a u okviru kojeg su, između ostalog, ispisani i neki podaci o razmjerama nastale štete.

Prema dosadašnjim podacima, 21 osoba je izgubila život, a dvije se vode kao nestale. U misijama spašavanja života helikopteri su evakuisali 2.096 osoba i prevezli preko 300 tona robe.

Veličina poplavljene teritorije u BiH je oko 15.000 kilometara kvadratnih, odnosno oko 30 posto ukupne teritorije BiH, a poplavljeno je 56.000 objekata. Oko milion ljudi je pogođeno poplavama, a to čini više od četvrtine ukupne populacije u našoj zemlji.

Navodi se i kako su prve preliminarne procjene štete i gubitaka bile oko 1,3 milijarde eura (EBRD, Raiffeisen Bank), što čini oko 10 posto BDP-a BiH, dok su prema procjenama Svjetske banke te štete između pet i deset posto BDP-a.

Ministar Lagumdžija je zahvalio volonterima koji su omogućili ovaj video o poplavama tokom kojih su građani pokazali da su istinski ujedinjeni narodi BiH.

"Ovo nam treba biti svakodnevni podsjetnik na ono što nam se desilo, kako bismo svi uložili maksimum napora da konkretno pomognemo ljudima u područjima BiH pogođenim katastrofalnim poplavama", napisao je Lagumdžija na svojoj Facebook stranici.