Ćevabdžinica Sarajevo
6

New York miriše na sarajevske ćevape porodice Husković

Klix.ba
Ifeta i Ismet Husković su 1994. godine iz Sarajeva otišli put Amerike i nastanili se u New Yorku, tačnije u sjeverozapadnom dijelu tog grada. Nekoliko godina poslije otvorili su svoju prvu ćevabdžinicu.

Ifeta i Ismet su prije rata imali ćevabdžinicu u sarajevskom naselju Dobrinja. Međutim, ratna dejstva primorala su ovu sarajevsku porodicu na preseljenje u SAD.

Pet godina poslije Huskovići su uspjeli uštedjeti dovoljno novca za otvaranje svoje prve ćevabždinice. Pronašli su slobodan prostor na križanju 34. avenije i 38. Astorijske ulice. Za njih je, kako kažu, ovo bilo ostvarenje sna.

U ćevabdžinici Sarajevo osim ćevapa mogu se jesti i razne pite, kao i bosanska kuhana jela. Sa zajmom od 25.000 dolara od Centra za biznis za "nove Amerikance", Huskovići su uspjeli opremiti ćevabdžinicu i pustiti je u rad.

U posljednjih nekoliko godina ekonomska kriza zahvatila je cijeli svijet, pa tako i ovu malu ćevabdžinicu. U isto vrijeme Huskovići su morali izdvajati i novac za školovanje svoje dvojice sinova. Ali, nisu se predavali i danas se nalaze pred novim izazovom.

Odlučili su otvoriti još jednu ćevabdžinicu na Coney Islandu, koju će voditi njihov sin Sead. I ovaj put Centar za biznis izašao je ususret ovom bračnom paru dajući im zajam od 30.000 dolara.

Osim mnogih Bosanaca i Hercegovaca u Astoriji, kao i lokalnih Amerikanaca, u ovoj ćevabdžnici jeo je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.