BiH
0

New York: Izetbegović razgovarao s premijerom Kuvajta

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine jutros je prisustvovao otvaranju generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a sinoć prijemu koji su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i i njegova supruga Michelle Obama priredili u čast šefova vlada i država koji učestvuju u generalnoj debati.

Na marginama generalne debate zasjedanja Generalne skupštine UN-a predsjedavajući Izetbegović sastao se s premijerom Kuvajta šeikom Jaberom Mubarakom Al-Sabahom.

Tokom susreta je razgovarano o ukupnim odnosima dvije države, sa posebnim akcentom na poboljšanje ekonomske saradnje.

"Konstatovano je da su ukupni odnosi između Kuvajta i Bosne i Hercegovine izvanredni, te da narodi obje zemlje gaje najljepša uzajamna osjećanja. Sagovornici su se složili da postoji značajan prostor za unapređenje odnosa na ekonomskom i investicijskom planu", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je kuvajtskom šeiku Al-Sabahu zahvalio za čvrstu političku podršku i velika investiciona ulaganja Kuvajta u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, ali izrazio i interesovanje za još snažniji investicioni angažman Kuvajta u BiH. Izetbegović je ovom prilikom prezentirao mogućnosti za kuvajtska ulaganja u razvojne projekate u našoj zemlji.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da u BiH postoje naročito veliki potencijali za razvoj turizma i poljoprivrede, te da bi zajednička ulaganja u projekte u tim oblastima bila od strateškog značaja i obostrane koristi za obje države.

“U tom smislu, Izetbegović je posebno istakao izgradnju sistema navodnjavanja poljoprivrednih površina u BiH kao ključni preduslov za dalji razvoj poljoprivrede. Također je naglasio da bi naša zemlja mogla izvoziti u Kuvajt u daleko većoj mjeri prehrambene proizvode, vodu, ljekovito bilje, drvo, farmaceutske i druge proizvode”, piše uz ostalo u saopćenju.

Pozdravaljući investiciju Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u Projekat autoputa Kakanj - Donja Gračanica u iznosu 60 miliona, predsjedavajući Izetbegović je izrazio uvjerenje da će kuvajtski investitori pronaći interes i za finansiranje i drugih dionica na Koridoru 5c.

Izetbegović je pozvao kuvajtskog premijera da posjeti BiH.

Premijer Kuvajta Al-Sabah je izrazio čvrsto opredjeljenje svoje zemlje da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju BiH i jačanju saradnje s BiH na svim poljima.