BiH
0

Hrvatska izbjegla jače nevrijeme, u BiH puhao jak vjetar

Piše: A. U.
Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Jak vjetar i led veličine šake pogodili su danas pojedine dijelove Slovenije, dok su gradovi u Hrvatskoj izbjegli veće nevrijeme. Pojedine dijelove BiH pogodila je kiša praćena jakim vjetrom koji je izazvao lomljenje stabala.

U našoj zemlji su zabilježeni i veliki padovi temperatura. U Zenici je, naprimjer, u 15 sati izmjereno 40 stepeni, da bi se za samo tri sata ona spustila na 26. U Sarajevu se sa 37 stepeni u 15 sati spustila na 30 u 18 sati.

U Zenici i Bihaću vjetar je lomio drveće, a prema dosadašnjim informacijama nije bilo veće materijalne štete.

Jak vjetar u Zenici rušio stabla (Foto: Klix.ba)
Jak vjetar u Zenici rušio stabla (Foto: Klix.ba)

Hrvatski meteorolozi upozorili su danas stanovništvo da im prijeti olujno nevrijeme sa jakim vjetrovima i pijavicama, te da ga očekuju tokom poslijepodneva i noći. Međutim, prema dosadašnjem razvoju situacije, izgleda da je ova zemlja izbjegla jače nevrijeme.

Istina, u večernjim satima u Zagorju i Međumurju zabilježen je grad veličine jajeta, a Zagreb je zahvatilo samo osvježenje u vidu kiše. Ipak, građani su pozvani da ostanu u pripravnosti zbog mogućnosti razvoja nevremena u toku noći.

Prethodno je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama pozvao građane da zaštite vozila, zatvore prozore te spuste roletne. Na službenim stranicama Grada Zagreba objavljeno je da će tokom petka i subote parkiranje u javnim gradskim garažama biti besplatno, kako bi građani zaštitili automobile od grada.

Nebo iznad Gračanice (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Nebo iznad Gračanice (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

Nevrijeme u Hrvatsku dolazi iz Slovenije, gdje su zabilježeni snažni pljuskovi i grmljavina. Udari groma su u okolini Ljubljane izazvali i dva manja požara.

Na servisu Meteoalarm Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija označene su crvenom bojom, koja znači izuzetno opasno vrijeme.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH objavili su da se naša zemlja nalazi na periferiji ciklona koji će zahvatiti Hrvatsku te da ne bi trebalo biti većih promjena. U Hercegovini je danas bilo sunčano, dok su u Bosni nakon sunčane prve polovine dana, a poslijepodne su registrovani lokalni pljuskovi i grmljavina.