BiH
0

Nevrijeme u Mostaru nanijelo ogromnu štetu i paralizovalo grad

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Nevrijeme praćeno jakom kišom i snažnom grmljavinom, u toku posljednjih dvanaest sati nanijelo je ogromnu štetu građanima Mostara.

Loša gradska infrastruktura i nesavjesnot građana najveći su uzročnici pričinjene štete. U mnogim domaćinstvima stradali su elektronski aparati. Služba za usluge građanima Grada Mostara danas ne radi zbog pada informacionog sistema. U mostarsku direkciju BH Telecoma pristigao je povećan broj prijava kvarova elektronske opreme.

No, i bez ljudskog faktora, kiša koja neprestano pada u Mostaru prouzrokovala bi teške posljedice.

Najveća materijalna šteta dogodila se u RMC-u "Dr. Safet Mujić" u Južnom logoru. Kiša i oborinske vode u kasnim ponoćnim satima poplavili su prijemni dio bolnice. Dežurne bolničke službe na vrijeme su sklonile tehničku opremu kako ne bi stradala. U toku su radovi na sanaciji pričinjene štete, kako bi Medicinski centar u punom kapacitetu mogao pružati zdravstvene usluge građanima. Naredna dva dana rad u ovom medicinskom centru, prema riječima direktora Zlatka Guzina, bit će otežan.

"Stradali su plafoni u nekoliko bolničkih ambulanti i dio intenzivne njege“, izjavio je direktor Guzin. On je pojasnio kako je do štete došlo zato što centralni kanalizacioni šahtovi nisu mogli primiti kapacitet vode tako da se nivo vode u bolničkoj zgradi popeo i do pola metra. Prema procjenama direktora, pričinjena šteta iznosi desetke hiljada maraka.

Zatrpana jedna porodična kuća

U naselju Opine vodena bujica je pijeskom potpuno zatrpala porodičnu kuću Kemala Boškaila. Kemal s potpunom nevjericom, jer su mu stradala dva porodična automobila i kućni namještaj, ne može ni pretpostaviti koliko iznosi ukupna šteta.

On kaže kako je vodena bujica nanijela oko 2.000 kubika pijeska.

"Pričinjena šteta je zbog ljudskog faktora, jer su u neposrednoj blizini izgrađene druge građevine koje su, štiteći sebe, pridonijele da vodena bujica zatrpa moju kuću“, kaže Boškailo.

Dežurne ekipe civilne zaštite i gradske komunalne inspekcije su na terenu kako bi evidentirali štetu.

Radnici komunalnih preduzeća, koji su posljednjih dana najavljivali štrajk zbog neisplaćenih ili smanjivanja plaća, jutros su od sedam na terenu i nose se sa novonastalim izazovima.

Menso Turkić iz JP Komos potvrdio nam je da je put od Opina prema Nevesinju prije sat vremena deblokiran i da se saobraćaj na toj dionici odvija otežano. Prema njegovim riječima, Komos je evidentirao brojna začepljenja slivnih kanalizacionih šahtova.