BiH
0

Nevladin sektor dobio 21,5 miliona eura

SRNA
Evropska komisija u BiH od 1996. godine do sada donirala je 21,5 miliona eura za nevladin sektor, odnosno projekte koje su provodile razne organizacije.

Pozivajući se na informacije iz Delegacije Evropske komisije u BiH, "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju pišu da je novac dodijeljen za projekte jačanja civilnog društva i lokalne uprave, a da je do 2006. godine potrošeno 13,7 miliona eura.

BiH od 2007. godine ima pravo i na neke pretpristupne fondove, pa je, prema podacima Evropske komisije u BiH, do kraja 2009. godine uloženo 7,8 miliona eura za projekte jačanja lokalne demokratije i dijaloga.

Procjenjuje se da u BiH postoji oko 8.000 nevladinih organizacija /NVO/, a da ih je oko 1.000 aktivno.

Predsjednik Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije /ACIPS/ Sanel Huskić ocijenio je da se ne vide rezultati uloženog novca u civilno društvo u BiH, a za takvu situaciju krivi i nevladin sektor, jer se stiče utisak da je funkciju civilnog društva preuzelo nekoliko ljudi.

"Nema pluralizma, a tome je doprinio i nevladin sektor. U BiH ima nekoliko jakih nevladinih organizacija i one već rade svoje projekte", istakao je Huskić i dodao da ACIPS nije dobio novac od Evropske komisije, osim 300 eura mjesečno za informacije koje pružaju studentima Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije.

Izvršni direktor Centra civilnih inicijativa /CCI/ Igor Stojanović rekao je da je CCI nakon javljanja na tender Evropske komisije dobio 100.000 eura za realizaciju projekata koje je ponudio.
"Radimo sa nevladinim organizacijama iz BiH na mnogim projektima, a vrijednost se kreće oko 250.000 dolara po svakoj oblasti", naglasio je Stojanović.

Projekt menadžer CCI Adis Arapović tvrdi da međunarodne organizacije izdvajaju manje novca nego vlasti u BiH.

"Prema nekim istraživanjima, iz svih budžeta u BiH godišnje bude izdvojeno od 50 do 150 miliona KM pomoći nevladinim organizacijama. Tu su, uglavnom, sportska društva, boračke organizacije i onda se stiče dojam da ima mnogo NVO, a sve se pretvara u socijalnu priču ili dobar način da vlasti peru novac preko NVO", rekao je Arapović.