Federalni ministar zdravstva
0

"Neusvajanjem budžeta ugrožen Fond zdravstvenog osiguranja FBiH"

FENA
Rusmir Mesihović
Rusmir Mesihović
Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović (Socijaldemokratska partija BiH) kazao je danas Agenciji Fena da je izuzetno zabrinut zbog toga što bi eventualnim neusvajanjem federalnog budžeta za iduću godinu došlo u pitanje funkcioniranje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja u čijoj su nadležnosti nasloženiji oblici zdravstvene zaštite - kardiohirurške operacije, liječenje malignih oboljenja i druge intervencije

Mesihović je to kazao zamoljen da prokomentira današnja dešavanja u Federalnoj vladi na čiju sjednicu nije došlo osam ministara, Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava.

Sjednica nije održana, a trebalo je razmatrati federalni budžet za 2013. godinu.

Većina Vladinih ministara, računajući i premijera Nermina Nikšića, nije se pojavila ni na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu. Došli su pojedinci, ministri iz Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije, koji su obrazlagali zakone predložene za ovu sjednicu ParlamentA iz Vlade.

Premijer Nikšić kazao je na pres-konferenciji održanoj u zgradi Vlade da će usljed navedenog slijeda događaja on iskoristiti ovlašćenja i sa saradnicima pripremiti te sam uputiti predloženi budžet u parlamentarnu proceduru da ne bi došlo do ugrožavanja stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Izrazio je nadu da će Parlament smoći snage i izdići se iznad novonastale situacije koja Federaciji prijeti blokadom.

Premijerov prijedlog budžeta zasad nije stigao u nadležne parlamentarne službe.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić izjavio je danas Feni da se za 4. decembar i dalje planira sjednica tog doma s budžetom na dnevnom redu, kako je protekle sedmice usmeno najavio i predsjedavajući Radoje Vidović.