Irfan Ajanović
0

"Neustavni grb, zastava i Dan Općine Kiseljak"

FENA
Irfan Ajanović
Irfan Ajanović
U Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za sutra je najavljena javna rasprava o ustavnosti odredbi Statuta Općine Kiseljak.

Zahtjev za preipistivanje ustavnosti pojedinih dijelova tog statuta podnio je federalni premijer Mustafa Mujzinović, kojeg će u ovom slučaju zastupati Irfan Ajanović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije u dosadašnjem sazivu Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije BiH.

Negodujući što se premijerov zahtjev razmatra tek sad a podnijet je u prvoj polovini prošle godine, Ajanović je danas izjavio da Ustavni sud treba ocijeniti dijelove statuta Kiseljeka koji uređuju izgled općinskih simbola - grba i zastave, a oni su, po Ajanovićevim riječima, iz vjerske katoličke simbolike, kao i dio Statuta prema kojem je dan te općine ujedno dan kada se obilježava vjerski praznik Sveti Ilija- kazao je Ajanović.

Dodao je da ove odredbe Statuta nisu u duhu ustavnih propisa koji nalažu jedankopravnost i konstitutivnost sva tri naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.