BiH
0

Neuspješan razgovor predstavnika Vlade, Sindikata i poslodavaca u RS-u

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Predstavnici Vlade, Saveza sindikata i Unije poslodavaca RS-a nisu na današnjem sastanku postigli dogovor koji se očekivao nakon upozorenja iz sindikata da će se u RS-u u martu organizirati generalni štrajk radnika ako njihov položaj do tada ne bude poboljšan.

Jedini rezultat trosatnih pregovora održanih u zgradi Vlade RS-a jest da će se u petak nastaviti razgovarati.

"I dalje je na snazi zaključak o organiziranju generalnog štrajka radnika u RS-u“, potvrdila je novinarima predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Ona je optužila predstavnike Unije poslodavaca da su došli potpuno nespremni.

"To što oni nazivaju platformom predstavlja isječke iz novina o tome šta je sindikat rekao kakav je položaj radnika u RS-u. Nijednog konkretnog stava Unije udruženja poslodavaca nije bilo u vezi s tim šta bi trebalo ili bi se moglo uraditi da ne dođe do štrajka“, ustvrdila je Mišić.

Kazala je da ni predstavnici Vlade RS-a ništa, kako kaže, posebno nisu ponudili ni rekli.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Rade Ristović pojasnio je da su poslodavci ponudili šest, a sindikat osam prijedloga, koji, po njemu, imaju dodirnih tačaka.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Ranko Milić potvrdio je da razgovarano o problemima kolektivnog ugovora, privrednog ambijenta i drugim bitnim pitanjima.

Jedan od glavnih razloga za najavu štrajka radnika u RS-u je činjenica da zbog do danas neriješenih pitanja nije potpisan novi kolektivni ugovor.

Poslodavci se, naime, ne slažu sa ponuđenim prijedlogom prema kojem moraju da plaćaju veće troškove, između ostalog i veću cijenu toplog obroka.

Oni predlažu da se sporna pitanja reguliraju Zakonom o radu, odnosno da se kolektivni ugovori u potpunosti izbrišu.