Bez dogovora o budžetu
199

FOTO / Neuspio sastanak šestorke, SDA se povlači iz Vijeća ministara

FENA/SRNA
(Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba)
Šest lidera bh. političkih stranaka nisu dogovorili budžet ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je najavio da ova stranka sutra neće podržati budžet. Sada je već sasvim izvjesno da će se SDA povući iz Vijeća ministara.

Lideri su dogovorili pitanja vojne i državne imovine, pitanje demobiliziranih i penzioniranih pripadnika Oružanih snaga BiH te se načelno složili da izbori u Srebrenici trebaju biti fer i pravedni.

"Oni koji ne podrže budžet kao najvažnije pitanje političke strukture sami sebe diskvalifikuju iz Vijeća ministara", poručio je Dodik.

Lider SDP Zlatko Lagumdžija rekao je nakon sastanka lidera šestorke u Sarajevu da sutrašnje glasanje o budžetu u Parlamentu BiH "predodređuje sudbinu koalicije na nivou BiH".

"Ovaj sporazum je pretpostavka za odluku o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koja definira kompletnu nepokretnu imovinu i imovinu koja postaje neperspektivna za potrebe odbrane. Odluka je kao takva usaglašena i može ići u parlamentarnu proceduru", izjavio je medijima nakon sastanka lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH, lideri su definirali zakon o izmjenama i dopunama zakona koji precizira da vojnici koji su obuhvaćeni ovim zakonom imaju pravo na status u primanjima na način na koji su ta prava regulirana sa srodnim kategorijama u entitetskim propisima.

"Naknadu i visinu naknade vršit će odgovarajući entitetski organi u skladu s propisima koja regulišu ova prava za srodne kategorije, a da bi svi bili uvedeni u istu kategoriju", pojasnio je Lagumdžija.

Sredstva za ovaj zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH koja će biti proslijeđena entitetskim fondovima su , kazao je Lagumdžija, na određeni način predložena i ostavljena kao stavka u budžetu institucija BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić je na sastanku lidera tražio povećanje dogovorenog budžeta za 47 miliona KM.

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH danas su Sarajevu postigli dogovor o pitanjima vojne i državne imovine i o problemu prijevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.