BiH
0

Neuspio atentat na Ibrahima Rugovu

NINA
Ibrahim Rugova
Ibrahim Rugova
Jutrošnja eksplozija kod sportske dvorane u središtu Prištine, koja je odjeknula u trenutku kada je tim dijelom grada prolazio konvoj s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, bila je očigledan pokušaj ubistva predsjednika Rugove, javile su danas agencije AP i DPA.

"Hvala Bogu što sam ponovno preživio. Na žalost, još postoje elementi koji žele destabilizirati Kosovo", rekao je Rugova, koji je, prema agenciji AP, djelovao smireno, dok AFP navodi da je izgledao uznemireno.

On je istaknuo da "oni koji su to učinili trebaju biti uhapšeni". Rugova, koji je u trenutku eksplozije krenuo na sastanak s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, nije ozlijeđen, ali je jedan prolaznik zadobio ozljede od rasutog stakla, priopćila je glasnogovornica kosovske policije Sabrije Kamberi.

Sve agencije su javile da je od eksplozije oštećen automobil u kojem je bio kosovski predsjednik, kao i da je Rugova odmah zatim prebačen u drugo vozilo, koje je brzo napustilo mjesto detonacije. Prema riječima jednog čovjeka iz Rugovinog osiguranja, eksplozija je bila toliko snažna da su "popucali prozori na petom spratu obližnje zgrade", prenijela je agencija AFP.

"Mislim da je eksploziv aktiviran iz daljine i da ga je postavio stručnjak", rekao je Rugovin tjelohranitelj koji je ocijenio da je vjerovatno upotrijebljen TNT. Pretpostavlja se da je eksplozivna naprava bila postavljena u korpu za otpatke, koja je potpuno uništena od detonacije, prenio je AP.

Prošle godine je prema Rugovinoj kući bačena ručna bomba iz vozila u pokretu, ali je eksplodirala u dvorištu, tako da u napadu nije bilo ozlijeđenih, a niko nije uhapšen u vezi s tim događajem.