Nastavljeno suđenje
0

Neuropsihijatar: 'Naser Orić pati od PTSP-a'

Sarajevo-x.com
Danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje nekadašnjem ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću, optuženom za iznudu i nelegalno nošenja oružja.

U nastavku suđenja, saslušan je vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je potvrdio da Naser Orić pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, čiji simptomi se ogledaju u stalnoj strepnji i oprezu te spremnosti na reakciju.

"Iz toga proizlazi njegova potreba za nošenjem oružja. Informacije u medijima o Orićevoj umiješanosti u zločine utjecali su da strah od zamišljene opasnosti bude intenzivniji", kazao je vještak, a prenosi FTV.

Iako nakon psihološkog ispitivanja nije imao dojam da bi Orićevo nošenje oružja moglo predstavljati opasnost za druge, jer bi ga on, navodno, koristio isključivo u samoodbrani, vještak Ćemalović je na insistiranje tužioca, ipak, kazao da osobe koje pate od PTSP-a ne bi trebale nositi oružje.

Podsjećamo, optužnica Orića tereti da je, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, od Džehve Okanović iz Tuzle iznudio oko 109.000 KM, te za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i određene količine municije.