BiH
0

Neuobičajena smrtovnica u srbijanskoj štampi

FENA
Beogradski dnevnici "Politika" i "Večernje novosti" i u petak objavljuju brojne smrtovnice povodom smrti Slobodana Miloševića, među kojima se jedna razlikuje od uobičajenih izraza sućuti.

"Hvala ti za sve obmane i krađe, za svaku kap krvi koju su zbog tebe prolile hiljade, za strah i neizvjesnost, za promašene živote i generacije, snove koje nismo ostvarili, za užase i ratove koje si, ne pitajući nas, u naše ime vodio, za sav teret koji si nam na pleća natovario", poručuje se u smrtovnici Slobodanu Miloševiću, potpisanoj simboličnim imenima Nada, Srećko, Živko, Sloboda i Vesela.

"Pamtimo tenkove na ulicama Beograda i krv na njegovim pločnicima. Pamtimo Vukovar. Pamtimo Dubrovnik. Pamtimo Knin i Krajinu. Pamtimo Sarajevo. Pamtimo Srebrenicu. Pamtimo bombardovanje. Pamtimo Kosovo. Tek ćemo ga pamtiti. I sanjati. Sjećamo se poginulih, ranjenih, unesrećenih, izbjeglica. Sjećamo se svojih uništenih života", kaže se u osmrtnici.

"Večernje novosti", među ostalima, objavljuju i smrtovnicu koju su "predsjedniku" dale Crvene beretke, pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, koja je rasformisana nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića prije tri godine i čiji je komandant Milorad Ulemek Legija prvooptuženi za ubistvo premijera, te nepravomoćno osuđen za ubistvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi i za ubistvo četvorice visokih dužnosnika njegove stranke na Ibarskoj magistrali.

Novosadski "Dnevnik" objavljuje smrtovnicu koju je potpisalo dvadeset uglednih umjetnika, novinara i nevladinih aktivista, među kojima su i Želimir Žilnik, Marina Fratucan, Slobodan Tišma i Branislav Babić Kebra: "1987-2000: Neka počivaju u miru svi koji su stradali zbog politike koja je vođena u Srbiji".