BiH
0

Neum: Predsjedništvo BiH na prijemu Francuske nacionalne mornarice

NINA
Fregata Courbet Francuske državne mornarice pristala je jučer u Neumu, gdje će, u prolazu između Neuma i Kleka, ostati usidrena do 5. decembra.

Fregatu su službeno dočekali predstavnici francuskog Ambasade u BiH, Općine Neum, potom predstavnici DGS-a, PS Čapljina te Lučke kapetanije Neum.

Članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac, Dragan Čović i Sulejman Tihić posjetit će danas u Neumu fregatu Courbet. Pristajanje fregate Courbet u teritorijalnim vodama naše zemlje predstavlja snažnu prijateljsku gestu Francuske i potporu našoj zemlji za iskazano opredjeljenje da postane članicom Evropske unije.

“Još od početka operacija, početkom 1990., francuske vojne snage angažirane su na prostoru bivše Jugoslavije i više od 80 francuskih vojnika izgubilo je ovdje svoj život. Od summita koji je održan 2000. u Zagrebu, u vrijeme dok je Francuska predsjedavala EU-om, ta država aktivno podržava vokaciju BiH da postane članicom Evropske unije.

To je prvo pristajanje jednog broda Francuske državne mornarice u našoj zemlji. Fregata Courbet izgrađena je u pomorskom gradilištu direkcije za pomorsku izgradnju u Lorientu, a službeno je zaplovila 1997. Taj brod pripada klasi fregata - tip Lafayette, koji spada među najmodernije brodove Francuske ratne mornarice.

Posada 125 metara duge fregate broji 150 mornara. Osim uobičajenih misija nadgledanja prekomorskog pomorskog područja pod francuskim suverenitetom, fregata Courbet aktivno sudjeluje u interventnim misijama u kriznim zonama.

Pristajanje francuske fregate organizirano je u sklopu raspoređivanja snaga EUFOR-a koji su prije dva dana preuzeli misiju od bivšeg SFOR-a.