BiH
0

Neum: Otvoren kongres "Odnos lokalnih i centralnih vlasti u FBiH"

FENA
U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije BiH, uz financijsku podršku Asocijacije lokalnih vlasti Kraljevine Norveške (KS) i Organizacije za razvoj Kraljevine Holandije (SNV), u Neumu je danas započeo dvodnevni Kongres lokalne samouprave FBiH na temu "Odnos lokalnih i centralnih vlasti u FBiH".

Sagledavanje aktualnih aspekata organiziranja i funkcioniranja vlasti na lokalnom nivou te utvrđivanje pravaca promjena u pravnom sistemu koji bi doprinijeli unapređenju, izgradnji i funkcioniranju vlasti na lokalnom nivou su samo neka od pitanja na koja će ovaj kongres pokušati dati odgovore.

Na kongresu sudjeluju predstavnici 80 općina, predstavnici federalne Vlade i Parlamenta BiH, predstavnici Ustavnog suda BiH, županijski, te predstavnici međunarodne zajednice.

Kongres je otvorila izvršna direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin, koja je istaknula značaj ovakvih susreta, kazavši kako je lokalni nivo vlasti odlučivanja baza i temelj svakog društva.

Ona je istaknula kako je cilj kongresa stvaranje tješnje suradnje između nižih i viših nivoa vlasti te da će s tim ciljem sutra biti potpisana deklaraciju koja će biti upućena Federalnoj vladi i Parlamentu BiH na usvajanje, a sve zbog bolje uloge lokalne samouprave u društvu.

Nazočne je pozdravio i načelnik općine Stolac Đuro Obradović, koji je istaknuo kako vjeruje da će kongres biti uspješan te da je njegova tema veoma značajna jer, kako je kazao, bez lokalnog razvitka nema ukupnog prosperiteta i zadovoljnih građana.

On je kazao kako treba više sredstava za funkcioniranje lokalne samouprave te da zbog toga treba izmijeniti i dopuniti mnoge zakonske propise ili donoijeti nove.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Ljubo Bešlić kazao je da se pitanje položaja gradova i općina u BiH nikako ne može smatrati zadovoljavajućim, kvalitetno riješenim, te da lokalnu samoupravu treba dovesti u stanje da može samostalno donositi odluke u okviru točno određenih oblasti i nadležnosti, a sve to ugraditi u zakone koji podržavaju integrativne procese s Europom.

Bešlić je izrazio uvjerenje kako je ovaj kongres još jedna prilika da se konačno definira i status i uloga Saveza općina i gradova Federacije BiH kao zastupnika interesa jedinica lokalne samouprave te da se inicira izmjena postojećih i donošenje novih zakonskih rješenja koja će obuhvatiti i unaprijediti funkcioniranje i rad lokalne samouprave.

Po riječima predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, općinama i gradovima treba dati puno veće nadležnosti jer ukupan društveni i ekonomski razvoj zemlje počiva na jedinicama lokalne samouprave.

"Sadašnja pozicija, naš ustavno-pravni okvir na neki način i onemogućava, odnosno otežava poziciju lokalne samouprave jer u sadašnjem Ustavu BiH nije uopće definirana čak ni osnova lokalne samouprave, ali vjerujem da će općeprihvaćeni stav o izradi novog ustava dati pozitivne pomake kada je u pitanju jačanje lokalne samouprave", istaknula je Krišto.

Na kongresu se obratio i direktor Ureda OHR-a u Mostaru Anatoly Victorov, koji je u ime visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka pozdravio sve nazočne i čestitao organizatorima na kongresu.

"Posebno sam sretan što vam se obraćam u trenutku kada je BiH zakoračila u novu fazu razvoja. Parafiranjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ova zemlja je čvrsto na putu priključivanja Europskoj uniji, a lokalna samouprava doprinosi demokraciji i lokalne vlasti igraju važnu ulogu u gradnji Europe", istaknuo je Victorov te poželio sudionicima da kongres u Neumu bude uspješan i da bude pozitivan pomak kada je u pitanju lokalna samouprava.

Po riječima direktora Misije OESS-a u BiH, veleposlanika Douglasa Davidsona, u OESS-u se dugo vremena smatra da je općinska vlast ključan, ali veoma često zanemaren dio temelja, na kojemu se gradi demokracija, te da balans između vlasti na lokalnom i centralnom nivou u FBiH može biti ključ budućnosti ove države.

Davidson je i pohvalio postignuća mnogih općina u BiH, kazavši kako zahvaljujući predanosti gradonačelnika i načelnika, kao i profesionalizmu njihovih osoblja, općine su umnogome unaprijedile kvalitetu života svojih stanovnika iako su većinom radile na tome u teškim okolnostima, i gotovo uvijek s veoma ograničenim resursima.

"Zahvaljujem svim općinama koje su surađivale i surađuju s OESS-om te želim mnogo uspjeha u radu kongresa, kao i u radu u vašim općinama i gradovima", kazao je Davidson.

Drugog dana kongresa u Neumu, 7. prosinca, uz ostalo bit će upriličena 2. Sjednica Skupštine Saveza općina i gradova FBiH te prezentacija aktualnih projekata UNDP-a.