BiH
0

Neum: Održano savjetovanje bh. Komiteta CIGRE

FENA
Danas je u Neumu održana plenarna Skupština Bosanskohercegovačkog Komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRÉ). S ove skupštine upućeno je upozorenje bh. javnosti o problemima energetske politike u zemlji.

Trenutno teško stanje u energetici Bosne i Hercegovine dodatno usložnjava i produbljuje činjenica nepostojanja bilo kakvog dogovaranja izvršne političke vlasti u zemlji sa zajednicom stručnjaka i naučnika u ovom području o energetskim problemima i prioritetima.

Postojeća tumačenja i prijedlozi odluka u vezi sa stanjem i razvojem energetike, koje zastupaju i predlažu neki od organa sadašnje vlasti, posve su neutemeljeni sa stanovišta struke, pa je njihovo eventualno nametanje opasno i može imati, dugoročno gledajući, razorne posljedice na bosanskohercegovačku budućnost.

Sadašnja organizacija elektroenergetskog sektora u zemlji ne ispunjava ni jedan od bitnih uslova struke za efikasno funkcionisanje u ovom području, te je treba mijenjati sistemski i dugoročno usmjerenim zahvatima. To znači da treba očuvati i razvijati postojeće kapacitete i provoditi samo one razvojne i strukturne zahvate koji tome doprinose.

Temeljni i prvi preduvjet za zaustavljanje sadašnjih destruktivnih procesa u energetici zemlje jest izrada cjelovite bosanskohercegovačke energetske strategije. Za njenu izradu odgovorni su prije svega nosioci državne politike u zemlji, ali i stručnjaci u ovom području i njihove organizacije.

Preko 300 stručnjaka iz oblasti energetike, okupljenih na Savjetovanju Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ, smatra da nepostojanje cjelovite energetske politike u Bosni i Hercegovini ugrožava ukupnu političku, ekonomsku i kulturnu budućnost zemlje.

Izrada cjelovite bosanskohercegovačke energetske strategije ne može biti realizovana kao suma parcijalnih (entitetskih i/ili kompanijskih) strategija razvoja. Nastojanja da se urgentna potreba za državnom strategijom nadomjesti entitetskim strategijama samo doprinose postojećoj agoniji u ovoj oblasti. Na taj način nije moguće riješiti nijedno od bitnih pitanja bosanskohercegovačke energetike.

Dosadašnje aktivnosti na reformi energetskog sektora, u kojem domaći stručnjaci nisu sudjelovali u potrebnoj mjeri, ne odgovaraju jasnom viđenju energetske budućnosti, niti uvažavaju posebnosti bosanskohercegovačkih društvenih, političkih i ekonomskih prilika.

U ovoj nejasnoj situaciji lobističke grupe grade obmanjujuće ideologije i naracije kojima nastoje zaštititi svoje parcijalne i za državu opasne interese, što, smatraju stručnjaci, ugrožava procese stabilizacije i pridruživanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Posve je jasno da je reforma energetskog sektora u Bosni i Hercegovini zaustavljena i da je dospjela u krizu, što zahtijeva hitne promjene u dosadašnjem pristupu ovom za Bosnu i Hercegovinu presudno važnom području.

Na državnom nivou ne postoje organi i institucije koji bi planirali i vodili konsolidaciju i razvoj energetskog sektora i izgradili osnovu efikasne saradnje sa najbližim okruženjem. Zato je uspostavljanje tih organa i institucija bitan preduvjet za izlazak iz sadašnje krize bosanskohercegovačkog energetskog sektora.

Sadašnje stanje u bosanskohercegovačkoj energetici, uz nametanje parcijalnih unutarnjih i vanjskih interesa, prijeti i marginalizaciji zemlje u ovom sektoru unutar oformljene Energetske Zajednice Jugoistočne Evrope. Sa ovakvom energetskom politikom u zemlji Bosna i Hercegovina ne može iskoristiti potencijalne prednosti u regiji.

Članovi Bosanskohercegovačkog Komiteta CIGRÉ, najmoćnije strukovne nevladine organizacije u ovom području, iskazuju spremnost za suradnju i nude partnerstvo svim odgovornim akterima energetske politike u zemlji, na definisanju optimalnih kratkoročnih i dugoročnih razvojnih programa u ovom sektoru, stoji u priopćenju iz Bosanskohercegovačkoga komiteta CIGRE.