Bosse Hedberg
0

Neukidanje viza nije antimuslimanski čin

SRNA
Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg izjavio je da BiH nije dobila "zeleno svjetlo" za liberalizaciji viznog režima zato što nisu ispunjeni svi uslovi iz "mape puta" koja je zacrtana, a ne, kako je rekao, zbog neke antimuslimanske i rasističke kampanje koju često vidi u ovdašnjim i stranim medijima.

"Vrlo često vidim u medijima kako se jedan dio BiH izdvaja iz ove priče. Ne radi se ni o kakvoj antimuslimanskoj i rasističkoj kampanji. Radi se o tome da nisu ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima", rekao je ambasador Švedske u BiH.

On je naglasio da je to jedini i pravi razlog zašto BiH nije ušla u "prvi krug" zemalja kojima su ukinute vize.

"Postoji ugovor koji se zove žmapa putaž, a taj ugovor su napravili Savjet ministara BiH i predstavnici EU. Uslovi iz te mape moraju biti ispunjeni kako bi se došlo do bezviznog režima. Neki su ispunjeni i to pozdravljam, a neki, nažalost nisu. To dokazuje da BiH kaska za ostalim zemljama koje su te uslove ispunile", rekao je Hedberg za sutrašnje "Nezavisne novine".

Na pitanje kako diplomatska zajednica može da utiče na političare da se slože kako bi BiH krenula dalje, Hedberg je rekao da je velika razlika između OHR-a i visokog predstavnika EU.

"Visoki predstavnik ima bonska ovlašćenja, a mi u EU preferiramo dijalog. Prudski proces je bio obećavajući znak i ličio je na jedno svjetlo koje će pomoći da bude razvijan dalji dijalog. Mislim da ljudi u ovoj zemlji treba da vjeruju politici koju su izabrali i koja ih predstavlja. Mi ne možemo nametnuti bilo kakvu volju, već smo ovdje da pomognemo održavanju dijaloga, jer kroz taj dijalog će biti riješeno sve što je potrebno", rekao je on.

Hedberg je konstatovao da je vrijeme da domaći političari preuzmu odgovornost, a ako međunarodna zajednica ostane u BiH sa svojim snažnim bonskim ovlašćenjima, političari nikad neće preuzeti odgovornost.

On je rekao da to podupire stav švedske diplomatije da OHR treba ukinuti i dodao da to nije proces u kojem će doći do potpunog ukidanja prisustva međunarodne zajednice u BiH.

"Ona će ostati ovdje i nastaviti da pomaže BiH u ispunjavanju svojih ambicija prema evropskim i evroatlantskim integracijama", naglasio je švedski ambasador u BiH.