BiH
1

Nesuglasice zbog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju postoje

Piše: S. H.
Prije nešto više od mjesec dana Vlada FBiH i predstavnici penzionera u FBiH su potpisali sporazum o saradnji. I mada postoje nesuglasice u vezi sa određenim tačkama ugovora, do protesta neće doći.

Potpisanim sporazumom najavljena je bolja saradnja u cilju poboljšanja položaja penzionera u FBiH. Predviđeno je niz mjera, a jedna od ključnih je donošenje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

"Između nas penzionera i Komisije ministarstva rada i socijalne politike FBiH postoje nesuglasice u vezi sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju. Očekujemo da će se to riješiti na sastanku u Zenici 27. oktobra. U ovom trenutku mogu reći da do demonstracija neće doći i da sporazum ostaje na snazi", izjavio je za Klix.ba Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza Udruženja penzionera u FBiH.

Ključne tačke sporazuma na koji se obavezala Vlada FBiH su konsolidacija finansijskog stanja u Federalnom zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i isplata penzija u što je moguće kraćem vremenskom roku, odnosno do petog u mjesecu.

Ostaje da se vidi da li će doći do usaglašavanja u vezi sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju. Osim ovog zakona do 1. januara 2016. godine trebali bi biti usvojeni i zakon o Federalnom zavodu PIO i zakon o doprinosima.