Speleološka udruga
0

"Nestručnost i korupcija mogu biti opasne za Vjetrenicu"

FENA
Iz Speleološke udruge Vjetrenica – Popovo polje upozoravaju kako bi poslovne nelogičnosti i propusti u projektu Studije izvodljivosti za Vjetrenicu, čija je izrada u toku, mogle biti znak opasne nestručnosti i korupcije oko najpriznatijeg dijela bh. prirode.

Kako se navodi u saopćenju iz Speleološke udruge Vjetrenica-Popovo polje, studija nije izrađena u očekivanom roku, a tokom izrade su je napustila dva glavna stručnjaka, čime je njen legitimitet i legalitet doveden u pitanje.

Posao na konkursu za Studiju izvodljivosti za zaštićenu prirodnu vrijednost Vjetrenice dobila je tvrtka za dvostruko veći iznos novaca od drugoplasirane, s očekivanjem da posao završi za mjesec i po dana. Već ta činjenica upozorava da se radi o neozbiljnim namjerama, jer za tako kratak rok nije moguće adekvatno završiti složen projekt. Od dodjele, 10. maja, posao nije završen u roku od četiri mjeseca, pa se postavlja pitanje opravdanosti dodjele posla, stoji u saopćenju.

Nakon što su projekt napustili ključni stručnjaci za speleologiju i geomorfologiju, izrađivač studije može se osloniti jedino na podatke koji su rezultat rada i intelektualno vlasništvo članova i saradnika Speleološke udruge, smatraju u spomenutoj udruzi. Stoga, Udruga upozorava da će eventualno nedopušteno korištenje intelektualnog vlasništva njenih članova spriječiti zakonskom zaštitom.

Ovaj projekt, kao i neki raniji, pokazao je da je bilo važno ukloniti Speleološku udrugu iz Vjetrenice, te srozati značaj i ideju o toj našoj najvećoj prirodnoj vrijednosti, kako bi ona postala kanal za izvlačenja novaca. Uklanjanjem Udruge otvorene su finansijske slavine prema Vjetrenici, a projekti očigledno preplaćeni, navodi se u saopćenju.