BiH
8

Nestašica dijela ortopedskih pomagala u KS, pacijenti moraju čekati još 15 dana

Piše: A. P.
Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo već više od sedam dana nisu u prilici dobiti pojedina besplatna ortopedska pomagala koja ih mjesečno sljeduju, a ovaj problem bi mogao potrajati još 15 dana.

Čitatelji našeg portala žale su da ne mogu podići pelene, trakice za mjerenje šećera u krvi i druga ortopedska pomagala, te da su zatečeni jer im ova obustava ni na koji način nije najavljena.

Da je riječ o nestašici potvrđeno nam je i u Zavodu, ali prema riječima pomoćnika direktora Mustafe Cuplova, problem nije u novcu, već u procesu javnih nabavki koji nameće komplikovan sistem.

"Desila se nestašica koja je van naše moći, problem je sa dobavljačima, sa mogućnošću da nabave pomagala", kazao je Cuplov i objasnio da je riječ o dijelu ortopedskih pomagala, prvenstveno trakicama za mjerenje glukoze.

"Mi u svom sistemu obezbjeđujemo više od 64 pomagala i s većinom njih nema problema. Naravno da pacijenti po zakonu imaju pravo na besplatna pomagala, ali nažalost ovo je zastoj mimo naših moći", poručio je Cuplov.

Pacijentima koji su u mogućnosti da kupe ova pomagala donošenjem računa troškovi će biti refundirani. Svi ostali su prinuđeni da sačekaju da problem bude riješen.

"U Kantonu Sarajevo je između 7.000 i 8.000 pacijenata na inzulinu koji imaju pravo na ove trakice. Imamo obećanja svih u lancu nabavki da će problem u narednih 15-ak dana biti riješen", istakao je Cuplov za Klix.ba.