BiH
18

Nestala raketa Fagot iz kasarne OS BiH, provodi se istraga

SRNA
Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da Ministarstvo odbrane provodi intenzivnu internu istragu o nestanku protivoklopne vođene rakete tipa Fagot iz kasarne Oružanih snaga BiH "Kula 2" u Mrkonjić Gradu.

Pendeševa novinarima nije mogla da saopšti više detalja jer, kako je objasnila, ne želi da ometa pomenute istražne radnje i utvrđivanje odgovornih osoba za nestanak rakete.

"Svi mi znamo da postoji problem sa viškom municije i nestabilnih sredstava", rekla je Pendeš.

Ona je podsjetila da je Zajednički štab Oružanih snaga BiH nedavno naredio ponovno brojanje oružja i municije, odnosno inventuru svih vojnih skladišta u BiH.

Drugi zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić dodao je da istražni unutrašnji organi Ministarstva odbrane intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog slučaja, nakon čega će biti sačinjena detaljna informacija i preduzete sve potrebne radnje predviđene zakonom.

Mediji su tokom vikenda objavili da je iz kasarne Oružanih snaga BiH "Kula 2" u Mrkonjić Gradu nestala protivoklopna vođena raketa tipa Fagot.

Ova raketa, čiji je NATO naziv AT-4 Spigot, protivoklopna je vođena raketa sa poluautomatskim vođenjem. Sistem je razvijen početkom sedamdesetih godina, kao zamjena za takozvanu "maljutku".

Raketni sistem Fagot namijenjen je uništavanju tenkova i oklopnih vozila, utvrđenih objekata, prizemljenih aviona i drugih ciljeva na zemlji na udaljenostima do dva kilometra. Predviđen je za opremanje pješadijskih protivoklopnih vodova, kao i za ugradnju na oklopna borbena vozila.