BiH
13

Nesreća na gradilištu u Sarajevu: Pušten na slobodu radnik koji je upravljao mašinom

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnik inicijala Š.R. (1958.) koji je upravljao mašinom na gradilištu u ulici Urijan Dedina na području općine Centar, na kojem je prije nekoliko dana poginuo I.I. (1954.) iz Sjenice, pušten je na slobodu. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, nije bilo zakonskih mjera za njegovo zadržavanje u pritvoru.

U cijeli slučaj umiješane su tri firme, "TMP Ahmetspahić", "GP-Gradnja d.o.o. Sarajevo" i "TBG BH d.o.o".

Mujo Ahmetspahić, ujedno i investitor radova koji će na ovom lokalitetu u sklopu stambeno-poslovnog objekta graditi pumpu, za Klix.ba je izjavio kako je nesreća puka slučajnost. Ističe da je došlo do pucanja krana miksera koji je proizvodio beton, te da je radnik I.I. iz Sjenice stradao.

Ahmetspahić dodaje da je firma "TBG BH d.o.o" naručilac radova, a da je "GP-Gradnja“ angažovala radnike.

"Naša kompanija 'TBG BH d.o.o.' je na navedeno gradilište samo isporučivala materijal, odnosno beton, ali nije vršila usluge pumpanja betona, te se ne radi o našoj opremi“, navode iz "TBG BH d.o.o.

U ovom slučaju se spominje i građevinska firma "Bosman", čiji nam je direktor Osman Jahić kazao kako nema veze sa ovim tragičnim slučajem i da mašina nije bila njegova, dok direktor "GP-Gradnje" d.o.o. Sarajevo" ističe da je "Bosman" angažovao firmu koja je vlasnik mašine.

Jahić navodi kako ima potpisan ugovor sa kompanijom "TBG BH" d.o.o. koja je u ovom slučaju bila isporučilac betona.

Gradnja na lokalitetu u ulici Urijan Dedina u naselju Soukbunar počela je prošle godine, kada su se stanovnici počeli žaliti na ozbiljne pukotine u svojim dvorištima.

Vlasnici oštećenih objekata tvrde da je razlog za to spomenuto gradilište koje se nalazi u podnožju ulice Put mladih muslimana. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo prethodno je na snagu stavilo zabranu kretanja teretnih vozila na ovom dijelu ceste, a saobraćaj je preusmjeren na centar grada. Međutim, ta zabrana se ne poštuje.

Inače, nesreće na gradilištima su u posljednje vrijeme česte. Još uvijek je u toku istraga zbog nesreće koja se prošle godine desila na gradilištu na Marijin Dvoru na kojem su poginula su dva radnika firme "Famus Gradnja" iz Tešnja. Do nesreće je došlo kada se obrušio dio oplate i povukao skele na objektu koji se gradi uz samu saobraćajnicu. Na Dobrinji je također prošle godine došlo do tragedije kada je poginuo radnik nakon pada sa skele na gradilištu.

Situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zaštita na radu, više je nego zabrinjavajuća. U Zakonu o sigurnosti i zdravlju na radu Federacije Bosne i Hercegovine, a kada su u pitanju fizički poslovi, stoji da je poslodavac koji izrađuje tehničku dokumentaciju za objekte i tehničko tehnološke procese obavezan pri projektovanju objekata i tehničko tehnoloških procesa da primijeni propisane mjere sigurnosti i zdravlja na radu, sa naznakom svih rizika i mjera za njihovo otklanjanje. Međutim, zaštita na radu je mrtvo slovo na papiru u Bosni i Hercegovini.

Nešto što bi trebalo da bude utemeljeno u poslovanje preduzeća i javnih ustanova, kao i u svijest radnika, posmatra se sa distance i u većini slučajeva kao manje važan segment poslovanja koji oduzima vrijeme i novac. Najgore u svemu je što se u Federaciji i dalje primjenjuje Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine, a koji je naslijeđen je iz SRBiH.

U novembru 2013. godine godine Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu usvojen je na sjednici Vlade Federacije BiH, međutim sa tim potezom sve je stalo.