Tanja Fajon
0

"Nespominjanje liberalizacije viznog režima za BiH znači da je to gotova stvar"

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Iako je, po nekim najavama, evropski komesar za proširenje Stefan File u današnjem obraćanju zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu trebao predložiti ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju, po navodima FTV-a, on to nije učinio.

Evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon koja je u izjavi Feni napomenula da nije prisustvovala obraćanju, istakla je da, ukoliko je to zaista slučaj, to ne mora značiti ništa negativno.

"Prema informacija iz Evropske komisije i Vijeća EU, ne očekujem neke nove agende. Ako File to nije spomenuo onda je to samo zbog toga što je to za Komisiju gotova stvar. Izvještaj za BiH je pozitivan i sada je sve na Parlamentu i Vijeću EU, mišljenja je Fajon.

Glasanje u Parlamentu zakazano je za 8. oktobar, a Fajon smatra da će Vijeće EU najkasnije u novembru odlučiti o početku primjene liberalizacije viznog režima za BiH.

Podsjećamo, u zaključku Evropske komisije od 14. septembra, a koji je predočen Vijeću EU, navedeno je da su BiH i Albanija preduzele sve neophodne mjere na ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu listu.