Saobraćaj u Sarajevu
0

Nesnosne jutarnje gužve paraliziraju Drinsku

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Saobraćajna gužve i nervozni vozači uobičajena su pojava u jutarnjim i popodnevnim satima, takozvanim 'špicama', u Sarajevu. Grad prenatrpan automobilima za koje nije obezbjeđena potrebna infrastruktura odavno je na rubu prometnog kolapsa, a gužve se stvaraju iz pravca Rajlovca, Vogošće, na Stupskoj petlji, Otoci...

O kilometarskim kolonama automobila i najmanje polusatnim blokadama dobro su upoznati i vozači koji se voze Drinskom ulicom. Za ovo 'usko grlo' u općini Novo Sarajevo kažu da zasad nema rješenja.

"Drinska ulica nije izvedena u širini koja je bila zamišljena za gradski autoput, koji bi išao od tunela u Velešićima do Briješća. No, to je zasada preskupa investicija, a do tada nije moguće iznaći neko pametno rješenje“, kaže za Sarajevo-x.com Nijaz Hromo, pomoćnik načelnika za komunalne poslove u općini Novo Sarajevo.

On ističe da se razmatrala opcija da se odvijanje saobraćaja u Drinskoj donekle popravi davanjem prvenstva prolazu u odnosu na Humsku ulicu, ali se i od toga odustalo, jer bi se u tom slučaju kolone automobila stvarale u Humskoj.

"Pošto je ulica sužena na samo dvije trake, veća propusna moć bi se jedino mogla postići proširenjem na trotoar, nauštrb pješaka, što je teoretski moguće, ali nije najbolje rješenje“, kazao je Hromo, priznavši kako je ovo dugogodišnji problem koji do sada nije uspjela riješiti ni općinska ni kantonalna vlast.